Dačić očekuje razgovor sa Vučićem, najavljuje tužbu protiv Tepić

Dačić rekao da "niko nije tako uvredio Srbiju i naneo joj štetu kao ona glupostima koje je iznosila"

Ivica Dačić
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je večeras da očekuje da će u narednim nedeljama razgovarati s predsednikom Aleksandrom Vučićem o predlogu da SPS i Srpska napredna stranka (SNS) na prolećne parlamentarne izbore izađu na jednoj listi.

“Ne zna se datum, ali Vučić je, kada smo pričali o tome, rekao da će to biti posle praznika, tako da očekujem da će u narednim nedeljama biti razgovora”, rekao je Dačić u emisiji “Prav ugao” na RTV, upitan zna li se tačan datum razgovora sa Vučićem.

Upitan za Vučićevu izjavu da bi “SPS za 15 minuta mogao da napravi dogovor i s nekim drugim ko bi bio na vlasti”, Dačić je rekao da je ta izjava dobra za biračko telo – da je siguran glas samo onaj za SNS i Vučića, a da tu ima i nekih drugih stvari koje su, kaže, bile u prošlosti.

Dačić je naveo da SPS nikada nije donosio odluke o tome a da građani prethodno nisu glasali za nekoga, što, dodaje, ne znači da socijalisti idu samo sa onim ko pobedi.

Podsetio je da je 2008. godine DS imala najveći broj glasova, ali je, kaže, situacija bila takva da su sa druge strane bili Šešelj i Koštunica, koji su hteli da ponište S SP.

“Kada je Tadić izgubio predsedničke izbore, bilo je nelogično da sa njim pravimo vladu”, dodao je Dačić.

Kako je naveo, ako postoje bilo kakve sumnje u lojalnost socijalista, postoji mogućnost da se u ime državne politike koju zajedno vode, napravi zajednička lista, na kojoj bi svako imao svoj identitet, a saradnja bi se nastavila.

“Ja sa Vučićem nisam dogovarao ove stvari zbog matematike i broja poslanika, već zato što smo imali i imamo zajedničke ciljeve. Sve dok se radi na tim ciljevima, naravno da je ta koalicija apsolutno neupitna”, rekao je Dačić.

 

Tužba protiv Tepić zbog tvrdnji o povlačenju priznanja

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je dao ovlašćenje advokatskoj kancelariji Tome File da tuže Mariniku Tepić zbog njenih navoda da su srpski privrednici plaćali za povlačenje priznanja Kosova, pa čak i novcem od isporuke oružja.

Dačić je u emisiji “Prav ugao” na RTV rekao i da “niko nije tako uvredio Srbiju i naneo joj štetu kao ona glupostima koje je iznosila”.

Istakao da tu nema nikakve “privatne politike”, već da je Srbija, nakon glasanja u Unesku, gde je tesnom većinom sprečen ulazak tzv. Kosova u tu međunarodnu instituciju, počela da vodi sistemsku politiku i uspostavlja strateška prijateljstva i odnose s drugim zemljama.

“Kakva kupovina… Mislite da je Gana ili neka druga zemlja, takva da će sada da na osnovu kupovine donese odluku o povlačenju priznanja”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, to su strateške odluke, a onda država potpiše sporazum o strateškom partnerstvu s nekom zemljom, stipendira studente, ukida vize, učestvuje u finansiranju razvojnih projekata…

Na pitanje da li će tužiti Tepićevu, odgovorio je potvrdno.

“Naravno da ću je tužiti. Kancelarija Tome File je rekla da će podneti, ne znam da li su već. Ja sam njima potpisao ovlašćenje da je tuže”, rekao je Dačić i dodao da je zbog takvih izjava veoma otežana pozicija Srbije i ljudi koji razgovaraju s pojedinim zemaljama.

Upitan koja će još zemlja povući priznanje KiM, Dačić je rekao da o tome ne može da govori, ali da će biti novih povlačenja.

 

Prioritet zaštita državnih interesa i evrointegracije

 

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ponovio je večeras da je prvi prioritet Srbije zaštita nacionalnih i državnih interesa, a zatim i evropske integracije zemlje.

Dačić je, u emisiji “Prav ugao” na RTV, istakao da je Srbija nezadovoljna time što je do sada otvoreno 18 od 35 poglavlja u pregovorima sa EU i naveo da je za to kriv mehanizam koji funkcioniše u slučaju Srbije – da se napredak, pre svega, ocenjuje spram toga ima li napretka u dijalogu sa Prištinom, a ne u procesu sprovođenja reformi.

Na konstataciju da iz Brisela, ipak, kažu da su reforme toliko slabe da ne daju argumente za otvaranje drugih poglavlja, Dačić je rekao da to nije tačno.

“Niko ne spori da postoje primedbe, ali netačno je to što kažu, jer se pred svaku sednicu Evropskog saveta čeka izveštaj Službe za spoljne poslove, do skora službe Mogerinijeve, i uvek se čeka – da li je bilo napretka u dijalogu. Ako nije, onda otvaramo jedno, u ”vrh glave” dva poglavlja”, rekao je Dačić.

Šef diplomatije je istakao da će, sve dok postoji korelacija između državnih i spoljnopolitičkih interesa, Srbija voditi takvu politiku – zaštite nacionalnih i državnih interesa i evropskih integracija.

Dačić je rekao i da ne postoji kao uslov da Beograd reši pitanje odnosa sa Prištinom priznanjem Kosova da bi Srbija ušla u EU.

“Sve dok postoji određena korelacija između našeg evropskog puta i zaštite državnih interesa, i dok jedan nije suprotan drugom, imamo to kao naše prioritete i nećemo voditi politiku na uštrb naših nacionalnih i državnih interesa”, rekao je Dačić.

On je podsetio da je do zastoja u dijalogu došlo kada je Priština uvela takse.

Prema njegovim rečima, podela Kosova nije bilo na dnevnom redu dijaloga.

“Ja sam to iznosio u javnosti kao svoj predlog, o tome nije bilo dijaloga na najvišem nivou”, rekao je Dačić.

Kako je naveo, bez kompromisa nema rešenja tog pitanja i kompromis mora da vodi računa o interesima Srbije, a kako će to kompromisno rešenje da bude postignuto – o tome, kaže, nema svrhe govoriti sada, jer nema dijaloga.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar