Beograd okovan maglom i smogom, nadležni poručuju nismo izuzetak u regionu

Beograd je u jednom trenutku, prema merenjima sajta Er vižual ( Air Visual) bio na 8. mestu po zagađenosti vazduha u Evropi

Beograd
Objektiv/I.K.

Nad Beogradom su danas bili i magla i smog, a prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, vazduh je zagađen i u Novom Sadu, Beočinu, Pančevu, Smederevu, Valjevu, Kosjeriću i Nišu.

Foto: Objektiv/I.K.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da vazduh u Srbiji jeste zagađen, ali da naša zemlja nije izuzetak u regionu, jer se s tim problemom, ističe, bore i ostale zemlje u okruženju.

Na listi Er vižuala su, inače, i Sarajevo – na 13. mestu, Skoplje na 16. i Zagreb, na 17. mestu po zagađenosti u Evropi.

Ministar Trivan ukazuje da su glavni razlozi zagađenja vazduha u Srbiji, naročito u zimskim mesecima, postrojenja za grejanje, individualna ložišta i saobraćaj.

“Bitno utiču postrojenja za grejanja, a to su gradske toplane i indivudulana ložišta kojih ima mnogo u svim našim gradovima. Ta individualna ložišta su i u bolnicama, vrtićima, školama, ali ima i mnogo porodičnih kotlarnica”, naveo je Trivan za Tanjug.

Podseća da je zakonska obaveza svih opština da donesu svoje kratkoročne i dugoročne planove za poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i mere koje će preuzimati u situacijama kada kvalitet vazduha iskače iz granica dozvoljenog.

Prema njegovim rečima, Beograd već godinama sprovodi takve mere, među kojima je, navodi, gašenje individualnih kotlarnica i povezivanje objekata na centralno grejanje.

“Obaveza je i elektroprivrede da gradske toplane budu takvog tehnološkog stepena da koriste gorivo i tehnologiju koja ne zagađuje životnu sredinu”, rekao je Trivan i dodao da će to biti dugotrajan proces koji će zahtevati dosta finansijskih ulaganja.

Istovremeno, dodaje on, neophodno je da i lokalne samouprave bolje organizuju saobraćaj.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar