“Kada sam čuo za pad aviona poželeo sam da umrem”, general koji stoji iza smrti 167 ljudi

U svom obraćanju na državnoj televiziji, Hađizade, šef vazduhoplovne divizije rekao je i da je avion oboren raketom kratkog dometa

Amirali Hadžizadeh
Youtube printscreen

Zapovednik Iranske revolucionarne garde general Amir Ali Hađizade izjavio je danas da njegova jedinica prihvata “potpunu odgovornost” za slučajno obaranje ukrajinskog putničkog aviona koji je zamenila za neprijateljsku krstareću raketu.

U svom obraćanju na državnoj televiziji, Hađizade, šef vazduhoplovne divizije rekao je i da je avion oboren raketom kratkog dometa.

General je dodao da je, kada je saznao za obaranje aviona, u kojem je poginulo svih 176 putnika, “poželeo da je mrtav”, prenosi AP.

“Pošto sam čuo za pad ukrajinskog aviona, želeo sam da umrem”, rekao je Hadžizade tokom konferencije za medije.

 


Hadžizade je naveo da je Revolucionarna garda odmah posle incidenta obavestila nadležne da je najverovatnije pogodila avion, ipak ova informacija nije bila predočena javnosti dok je mesto pada aviona istraživano. Ni Revolucionarna garda ni vojska nisu tražile ni očekivale da incident bude skrivan od javnosti, pa je procedura bila ispoštovana, objasnio je Hadžizade.

Iranske oružane snage navele su da su zamenile avion za neprijateljsku metu u trenutku napada iranskih balističkih raketa na dve vojne baze u Iraku, u kojima su stacionirane američke trupe.

Taj napad je bio odmazda zbog ubistva iranskog vrhovnog generala Kasima Sulejmanija koji je poginuo u američkom vazdušnom napadu u Bagdadu.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar