Doris Pak: “Mini-Šengen neće proći bez Prištine”

Doris Pak
Printscreen/You Tube

Nemačka političarka i šefica ženske grupe EPP u Evropskom parlamentu, Doris Pak, izjavila je da inicijativa “mini Šengen”, koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a kojoj su se, za sada, pridružile Albanija i Severna Makedonija, neće proći bez Prištine.

Pak je u intervjuu za prištinski “Expres” rekla da regionalne inicijative poput ove su u potpunosti uspešne, ali ako su, kako je rekla, “uključene sve zemlje”.

“Činjenica je da bez Kosova ona ne može da se dogodi. Da je premijer Edi Rama zaista pristao na to, izdao bi Kosovo”, rekla je Pak.

Beograd i Priština, takođe kaže Pak, neće moći da se pridruže Evropskoj uniji, ako prethodno ne reše pitanje Kosova.

“Ni Srbija, ni Kosovo neće postati deo EU bez rešavanja svojih bilateralnih problema”, rekla je Pakova odgovarajući na pitanje prištinskog Expesa da li će se dijalog Beograda i Prištine završiti, kako se navodi, “uzajamnim priznavanjem nezavisnosti dveju država na sadašnjim granicama”.

Pakova kaže da prošlost ne bi trebalo da ometa ovaj proces. Prema njenim rečima, današnje blagostanje građana i sudbina budućih generacija trebalo bi da budu pokretačka snaga “obema stranama”.

Podela tertitorije, kaže, nikome nije u interesu i to bi stvorilo samo probleme.

“Zalažem se za sporazum zasnovan u okviru postojećih granica između dveju zemalja, što bi rešilo i sva preostala pitanja koja bi se mogla sprovesti u praksi”, rekla je Pak. To takođe znači da plan Martija Ahtisarija, na kojem, kako kaže, počiva kosovska nezavisnost, mora biti ispunjen.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar