Lavrov: Evropska unija zakazala, pokazala nemoć da reši pitanje Kosova

Ruski šef diplomatije smatra da EU nije u stanju da izvrši uticaj na kosovske Albance

Sergej Lavrov
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianićenko

Evropska unija je zakazala, pokazala je nemoć da reši kosovsko pitanje, ocena je šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Lavrov za Srpski telegraf podseća da je dijalog Beograda i Prištine u Briselu zamro i da se već duži period ne vide pomaci.

“Trenutno, sa naše tačke gledišta ne vidi se preduslov za dodavanje nove dinamike regulisanju kosovskog pitanja. Na Kosovu se nastavlja postizborni haos i borba za vlast. Posrednički potencijal EU u značajnoj meri je devalviran, kaže Lavrov.

Na pitanje šta je glavna prepreka, on odgovara da sudeći po svemu, EU još uvek nije u stanju da ostvari uticaj na kosovske Albance kako bi oni bili pritisnuti da koriste razuman konstruktivan pristup pregovorima sa Srbijom.

“Na primer, od 2013. Priština sabotira ispunjenje na sebe preuzetih obaveza u vezi sa stvaranjem Zajednice srpskih opština Kosova. Već čitavu godinu se ne ukidaju diskriminatorske antisrpske carine na srpsku robu, koje su uvele kosovske vlasti”, kazao je Lavrov.

Odgovarajući na pitanje kako Moskva vidi rešenje kosovskog čvora, šef ruske diplomatije kaže da se Rusija zalaže za postizanje stranama održivog i uzajamno prihvatljivog rešenja na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je dodao da rešenje mora da odgovara međunarodnom pravu, te da dobije odobrenje Saveta bezbednosti jer se radi o obezbeđenju međunarodnog mira i sigurnosti.

Lavrov je kazao da će se Rusija složiti samo sa odlukom koja će zadovoljiti i same Srbe.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar