Nova aplikacija, saveti za onkologiju na klik

Aplikacija za onkologiju
printscreen/Institut za radiologiju

Nije retkost da se pacijenti o bolesti i mogućnostima lečenja raspituju na internetu, a dešavalo se da ih razni šarlatani ubede da redovnu terapiju zamene alternativnim i neproverenim načinima lečenja. Slamku spasa na mreži najčešće traže i porodice teško obolelih od malignih bolesti.

Zbog toga stručnjaci smatraju da je izuzetno važno da pacijentima budu dostupne tačne informacije.

Stručnjaci Instituta za onkologiju, njih 37, pre tri godine godine počeli su da pišu 22 brošure sa informacijama za obolele i od pre nekoliko dana ti tekstovi su dostupni svim zainteresovanim na mobilnom telefonu, piše zdravlje-vodic.rs

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije predstavio je aplikaciju za mobilne telefone ONKO, sa brošurama i uputstvima stručnjaka o lečenju malignih bolesti. Cilj zdravstvenih radnika koji su osmislili aplikaciju je da se smanji broj pacijenata koji se informišu na nerelevantnim sajtovima i leče neproverenim preparatima.

Direktor Instituta dr Danica Grujičić je istakla da su brošure pisali lekari i da sadrže podatke potrebne svakom onkološkom pacijentu. Ona očekuje da se u ovaj projekat uključe i ostale onkološke ustanove iz Sremske Kamenice, Kragujevca i Niša.

Doktorka Ana Jovićević, epidemiolog Instituta, kaže da se u brošurama mogu pronaći informacije o hirurgiji, zračnoj terapiji, medikamentima i alternativnom lečenju. Tu su, dodaje, saveti i o savladavanju mučnine i neželjenih efekata hemioterapije, kao i informacije o pregledima i terapijama.

Tim koji čike dr Ana Jovićevi, dr Svetlana Ristić i Vera Mandić koordinirao je pisanje tekstova za brošure i sada aplikaciju u čemu je učestvovalo čak 37 stručnjaka različitih specijalnosti – osim lekara, i defektolozi, psiholozi, biolozi, medicinske sestre i socijalne radnike. Po potrebi korisnika teme će biti menjane i prilagođavane čitaocima, koji mogu da ocene ponuđene sadržaje.

Za one koji imaju obolelu štitastu žlezdu značajna je i vest koju saznajemo od doktorke Jovićević da će za nekoliko meseci biti otvoren blok za terapiju radioaktivnim jodom, pošto te terapije trenutno nema u Beogradu.

Rukovodilac grupe za javno zdravlje Ministarstva zdravlja, Snežana Pantić Aksentijević,  objašnjava da je aplikacija pripremljena u sklopu projekta pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a biće promovisana i u regionu.

Doktor Davorin Radosavljević, direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta, naglašava da aplikacija nije zamena za pregled i “živu reč”:

“Lekari na aplikaciji pružaju tačne informacije, kako pacijenti ne bi sami “lutali”. To je naš način da pokažemo empatiju i brigu, a ne da zamenimo pregled”, izjavio je dr Radosavljević.

 

Izvor: zdravlje-vodic.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar