Da li je zakasnela primena Krivičnog zakona u slučaju Monike Karimanović?

Izmena Krivičnog zakona počela je da se primenjuje 1. decembra ove godine.

Igor Jurić

Youtube/printscreen

 

Posle tri godine od inicijative Igora Jurića, osnivača Fondacije ’’Igor Jurić’’da ubice dece idu doživotno u zatvor, Izmena Krivičnog zakona počela je da se primenjuje 1. decembra ove godine. 

Nažalost, otmice dece se dešavaju, po proceni na godišnjem nivou nestane između 1300-1500 dece u Srbiji, ali se i najveći broj pronađe. 
Dvanaestogodišnja Monika Karimanović iz naselja Brzi Brod kod Niša, nasreću je pronađena. Zbog njene otmice, traga se za višestrukim silovateljem Ninoslavom Jovanovićem, poznatijim kao Malčanski berberin.  Monika je bila oteta na putu do škole 20. decembra.  
’’Vrlo je važno brzo reagovati, mi se zalažemo za obaveštavanje cele Srbije kada dete nestane, kao u svetu ’’child alert’’ ili ’’amber alert’’ i to je vrlo  efikasan sistem’’, smatra Igor Jurić. ’’Ukoliko se dete ne pronađe u prva dva sata, uglavnom je smrtni ishod. Upravo je Tijana imala vremena ta tri sata da bude spašena, kaže Jurić’’. 

Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde je pri izradi Krivičnog zakona o uvođenju kazne doživotnog zatvora za ubice dece i nemoćnih žena, najavio  žestoko sankionisanje višestrukih povratnika.  I onih koji više puta učine slično ili isto delo, biće mnogo više kažnjavani. 
’’Imaćemo opšte pooštravanje u krivičnom zakoniku, ali će najviše biti pogođeni oni sa elementima nasilja’’, izjavio je Ilić.

 

Radomir Ilić, Ministarstvo pravde

Postavlja se pitanje, zašto je višestruki silovatelj ponovo na slobodi, i zašto nije žestoko sankcionisan?
To nije pitanje samo sa psihologa i stručnjake iz zatvorske ustanove gde je bio Jovanović, to je pitanje za sve one koji su doneli Zakon a koji treba da primenjuje. 
Za Monikom se tragalo devet dana, bilo je uključeno je 800 policajaca, pripadnika BIA, lovaca i dobrovoljaca.

Hoće li se Monika oporaviti od tih stravičnih devet dana koje je preživela i kakav je život dalje čeka?

 

 

Izvor: 0bjektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar