Napetost raste: SAD uvode nove sankcije Iranu, a stigao je i odgovor

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da su nove sankcije usmerene protiv osam viših iranskih zvaničnika

Amerika
Tanjug/AP/ Evan Vucci

Trampova administracija saopštila je danas da uvodi nove sankcije iranskim zvaničnicima za koje smatra da su umešani u destabilizujuće aktivnosti na Bliskom istoku, kao i u napad na američke vojne baze početkom ove nedelje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da su nove sankcije usmerene protiv osam viših iranskih zvaničnika, dok je ministar finansija Stiven Mnučin rekao da je američki predsednik Donald Tramp izdao izvršnu naredbu o uvođenju sankcija svakome umešanom u iransku tekstilnu industriju, građevinarstvo, proizvodnju i rudarstvo, prenosi AP.

Kako je dodao, sankcije se odnose i na sankcije u sektoru gvožđa i čelika.

“Kao rezultat ove odluke ukinućemo milijarde dolara podrške iranskom režimu”, rekao je Mnučin.

Trampova administracija već je vratila snkcije koje su ukinute nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma 2015. godine, što je izazvalo značajnu ekonomsku štetu u Iranu.

 

Iranski zvaničnik: Nove američke sankcije su simbolične

Nove američke sankcije uvedene Iranu su “simbolične”, rekao je danas komandant elitne iranske Revolucionarne garde Mohsen Rezaje nakon što je Vašington uveo nove restrikcije kao odgovor na raketni napad Teherana na američke ciljeve u Iraku.

“Uvođenje sankcija je simbolično za Ameriku, kao i za mene jer ova mera neće imati ekonomskog uticaja i neće kompenzovati iransku raketnu paljbu po američim ciljevima, a neće doneti ni respekt prema Vašingtonu”, napisao je Rezaje na Tviteru, prenosi Rojters.

“To je za mene samo simbolično… ja sam ponosan što sam pod sankcijama Amerike”, dodao je on.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar