U Sloveniji spalili Trampa! (VIDEO)

Sarkastična drvena statua Trampa visine osam metara spaljena je do temelja pod okriljem noći

Skulptura
Profimedia

Ogromna drvena statua američkog predsednika Donalda Trampa “Kip slobode”, delo umetnika iz Slovenije Tomaša Šlegla, spaljena je preko noći do temelja, a za vandalima se još traga.

Od samog svog početka, sudbina ovog umetničkog dela bila je da provocira i izaziva reakcije.

Tako je prvo bila smeštena u slovenačkom mestu Sela, na severu zemlje, ali se to lokalcima nije dopalo, budući da je izazivala previše pažnje turista. 

Zato je u decembru premeštena u grad Moravče. Ali ni tamo nisu bili previše oduševljeni novim sugrađaninom, pa su mu docrtali hitlerske brčiće, da bi prošle nedelje, na kraju, bio i spaljen do temelja.

 

 

Statua je unutra imala mehanizam koji bi otvarao Trumpova usta iz kojih bi virili zubi ajkule a i menjao je lica prema potrebi.  

Ipak, autor skulpture Tomaš Šlegl nije preterano iznenađen ovim događajem:

“Kad sam radio statuu, mislio sam da za kraj projekta ona bude zapaljena u umetničkom performansu, ali eto… To se dogodilo tokom noći. Narod je učinio svoje”, ističe Šlegl za oslobodjenje.ba.

“Ovo je napad na umetnost i toleranciju, i protiv je osnovnih evropskih vrednosti”, rekao je Milan Balažić, gradonačelnik grada u kojem se desilo spaljivanje, za agenciju AFP, a prenelo je oslobodjenje.ba, dodavši da je statua plaćena 1.500 evra i da je privlačila mnogo turista.

Na pitanje “A šta dalje? Da li će Slovenija dobiti neku novu statuu Trampa?”, umetnik je rekao: “Ne, nisam ja Holivud da radim drugi i treći deo”.

Izvor: Oslobođenje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar