Šef diplomatije EU upozorava: Kriza u Libiji može izmaći kontroli

Borel je pozvao EU da se snažnije angažuje u trenutnoj situaciji

Borel
Tanjug/AP/Francisco Seco

Šef diplomatije EU Žosep Borel je nakon sastanka ministra spoljnih poslova ocenio da kriza u Libiji može “izmaći kontroli” i pozvao EU da se snažnije angažuje u trenutnoj situaciji.

“Moramo snažnije da se angažujemo pre nego što bude kasno”, poručio je Borel.

On je naveo da su se tokom razgovora ministara zemalja članica EU i specijalnog predstavnika UN za Libiju definisala četiri ključna rizika koji prete da eskaliraju.

“Prvi je sve veće prisustvo terorista koji u Libiju dolaze iz Sirije i Sudana. Drugi rizik su migracije. Oko 700.000 ljudi dolazi u Libiju, mnogi da rade i ne žele svi idu u Evropu, ali u zavisnosti od situacije u Libiji mogu i da odu”, kazao je Borel.

Treći rizik za eksalaciju situacije u Libiji je prelivanje krize na ceo region i destabilizacija regiona, a četrvrti je “nova geopolitička šema”, u kojoj uz prisustvo Rusije i Turske i ceo Centralni Mediteran može biti “geopolitički promenjen”.

“Imamo ceo paket razloga da sa reči pređemo na dela. Dobio sam mandat da radim na tome da dođe do političkog rešenja u okviru Berlinskog procesa”, poručio je Borel.

On je kazao i da se uz očekivanje da će doći do prekida vatre na teritoriji Libije i u nadi da će doći do političkog dogovora u okviru Berlinskog procesa, moraju razmotriti striktno nadgledanje prekida vatre i kontrola embarga na oružje .

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar