Istraga koja je uzdrmala svet: Ukrajinski avion nije dobio upozorenje

Amir Ali Hadžizade naveo je da je zatražio da svi komercijalni letovi u Iranu budu prizemljeni dok se ne smire tenzije između SAD i Irana

Avion
Tanjug/ Ukrainian Presidential Prs Office via AP

Ukrajinski Internešnal Erlajns saopštio je danas da avion koji se srušio u Iranu nije dobio upozorenje sa aerodroma u Teheranu o mogućoj pretnji pre poletanja.

Na brifingu na kojoj su učestovali predsednika i potpredsednik avio-kompanije, odbačeni su navodi da je putnički avion skrenuo sa uobičajene trase.

Oni su rekli da bi zbog ovog incidenta iranske vlasti trebalo da zatvore aerodrom, prenosi Rojters.

Najviši zvaničnici aviokompanije takode su pozvali Iran da preuzme potpunu odgovornost za rušenje aviona u kojem je poginulo 176 putnika i članova posade.

Komandant vazduhoplovnih snaga Iranske revolucionarne garde Amir Ali Hadžizade naveo je da je zatražio da svi komercijalni letovi u Iranu budu prizemljeni dok se ne smire tenzije između SAD i Irana.

Ali ljudi iz oružanih snaga, ovlašćeni da podnesu takav zahtev Vladi i avijaciji izabrali su da to ne učine, rekao je na današnjoj pres konferenciji brigadni general Amir Ali Hadžizade.

Crne kutije ukrajinskog putničkog aviona, koji je oborila iranska vojska kod Teherana, biće poslate u Francusku na dekodiranje. To je izjavio šef istražnog odbora iranske službe civilne avijacije Hasan Rezajefar, kako ga je citirala agencija Irna.

Iranska televizija IRIB je istovremeno objavila, pozivajući se na neimenovane izvore, da konačna odluka o slanju crnih kutija u inostranstvo još nije doneta, prenosi Tas s.

Priznanje Irana da je oborio ukrajinski putnički avion kod Teherana ne znači okončanje istrage te nesreće, izjavio je ukrajinski premijer Oleksej Gončaruk. Priznanje je “važan korak u procesu istrage koja još traje”, naveo je ukrajinski premijer.

“Naši stručnjaci nastavljaju da rade na mestu tragedije sa ciljem detaljne istrage uzroka i konačnog ustanovljavanja istine”, dodao je on.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar