Broj pacijenata u Srbiji koji boluju od ove teške bolesti krvi stalno raste

Upravnica Klinike za hematologiju KC Vojvodine prof. dr Ivana Urošević kaže da je mijelofibroza veoma retko i agresivno oboljenje

Medicina
Pixabay

Mijelofibroza predstavlja jedan od najtežih oblika hronične bolesti krvi od kojeg u Srbiji boluje oko 500 osoba i taj broj je u stalnom porastu.

Upravnica Klinike za hematologiju KC Vojvodine prof. dr Ivana Urošević kaže da je mijelofibroza veoma retko i agresivno oboljenje gde se u koštanoj srži razvija fibrozno tkivo što dovodi do značajnog smanjenja proizvodnje krvi, povećanja slezine i jetre, gubitka telesne težine i mnogobrojnih nespecificnih simptoma.

“To teške bolest, koja pacijentima značajno skraćuje životni vek. Situacija je mnogo bolja od 2016. godine, od kada je omogućena primena inovativne terapije. Bolest sada uspešnije kontrolišemo, a pacijenti kvalitetnije i duže žive. Terapijom se uspešno smanjuje uvećana slezina, simptomi se povlače, a odlaže se i progresivni tok bolesti”, rekla je Urošević na tribini održanoj u Novom Sadu, a saopštilo Udruženje obolelih od mijelofibroze.

Ova bolest spada u retko oboljenje krvi i najčešće pogađa osobe izmedu 50 i 70 godina starosti, mada se može javiti i kod mlade populacije.

Jedna od njih je upravo i Ružica Olah, kod koje je dijagnoza primarne mijelofibroze postavljena u 27. godini života.

“Simptomi poput povraćanja, gubitka telesne težine, noćnog znojenja i dijareje nisu nažalost bili dovoljni za lekare iz Doma zdravlja da prepoznaju bolest, pa sam se veoma dugo mučila dok nisam definitivno saznala od čega bolujem. Kada mi je konačno saopštena dijagnoza nakon prvog šoka, došlo je do prihvatanja realnosti i dala sam sebi i porodici obećanje da se neću predati”, rekla je Ružica.

Dodaje da se lečila na različite načine i da je 2017. godine dobila savremenu inovativnu terapiju.

Danas ima 39 godina, oseća se dobro i trudi se da vodim normalan život.

“Poručila bih svima da veruju doktorima, slušaju njihove savete, ali da najviše veruju u sebe”, iskrena je Ružica Olah.

U najranijim stadijumima bolesti, simptomi ne moraju da budu prisutni. Kako bolest napreduje, javljaju se osećaj umora i slabosti, bledilo kože, sklonost pojavi modrica i krvarenja, pojačano znojenje tokom spavanja, povišena temperatura, bolovi u kostima, gubitak telesne težine.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar