Vučić nastavlja posetu Atini: Grčka uvek može da računa na Srbiju i srpski narod

Premijer Grcke Kirijakos Micotakis
PREDSEDNISTVO SRBIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja danas zvaničnu posetu Atini, gde će se sastati sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznatnstvo, bliski lični i međupartijski odnosi.


Vučić i Micotakis najpre će imati bilateralni sastanak, nakon kojeg će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, posle kojeg će biti potpisani Zajednička deklaracija o upostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022.

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potpisivanje Zajedničke deklaracije o uspostavljanju strateškog partnerstva Republike Srbije i Republike Grčke.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on


Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvaznijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

 

Vučić, koji boravi u poseti Atini na poziv predsednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa, sa kojim je juče imao bilateralne razgovore, predvodi delegaciju u kojoj se nalaze ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar prosvete Mladen Šarčević i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Ministri, državni sekretari i pomoćnici ministara će danas pre susreta Vučića sa premijerom, imati odvojene sastanke sa svojim resornim kolegama iz Grčke.

Nakon sastanka sa premijerom, programom posete, predviđeno je da se Vučić sastane i sa arhiepiskopom antinskim i sve Grčke Jeronimom II, a na kraju i sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, sa kojim je Vučić sarađivao, dok je Cipras još bio na čelu grške vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke.

 

“Ako pričamo o prijateljima, ima jedan na kojeg uvek možete da računate, a to je Srbija”

 

Grčka uvek može da računa na Srbiju i srpski narod, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanoj večeri u Atini, koju je u njegovu čast pripredio predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos. 

Vučić je na večeri konstatovao da kada razgovaramo jedni s drugima, s vremena na vreme pokazujemo manje poštovanja i uvažavanja nego što pokazujemo prema drugima, jer smo prijatelji pa onda, kako je naveo, ništa nije važno. 

On je dodao da, ako bi kao predsednik ili premijer Grčke analizirao situaciju u regionu, primetio bi da njegova zemlja ima mnogo interesa i partnera u regionu. 

“Ako pričamo o prijateljima, ima jedan na kojeg uvek možete da računate, a to je Srbija i srpski narod. Ako bih rekao nešto u ime običnog Srbina, muškarca ili žene, imamo mnogo dobrih partnera u regionu i mnogo interesa u regionu, ali imamo jednu naciju i jednu zemlju koja je uvek bila uz nas, a to je Grčka i grčki narod”, rekao je Vučić. 

On je naglasio da se pravi prijatelj prepoznaje u teškim vremenima u istoriji. 

“Vidite koliko je veran srpski narod, srpska nacija i srpska država grčkom narodu i grčkoj državi. Hvala što ste nam pomogli, hvala što ste nas podržali, možete uvek da računate na nas i uvek ćemo biti s vama”, rekao je Vučić i zahvalio grčkim domaćinima na toplom prijemu. 

Obraćajući se svom, kako je rekao, dragom prijatelju Aleksandru, grčki predsednik Pavlopulos ocenio je da večerašnji sastanak i večera stavljaju pečat na posetu srpskog predsednika Atini i na izuzetan nivo odnosa između dve zemlje. 

On je izrazio nadu da će ti odnosi biti još dublji i snažniji i da će se saradnja nastaviti što će, kako je naveo, biti dobro ne samo za dve države i narode, već i za “učvršćivanje mira i stabilnosti u našem uznemirenom regionu, čije avanture treba da ostavimo iza sebe i da gledamo napred ka onome što nas ujedinjuje i što nam pokazuje naš zajednički put”. 

Pavlopulos je naglasio da je Srbija učinila značajne korake po pitanju puta ka EU i otvorila mnoga, značajna poglavlja u pregovorima s Eu. 

“Ostalo je da otvorite i druga, mi ćemo vas podržati, jer vi ste dosledni na ovom putu i zato što imamo dužnost da vam damo bilo kakvu pomoć koja vam je potrebna”, rekao je Pavlopulos. 

On je predsedniku Srbije poželeo zdravlje, snagu i uspeh u radu i da ga čitav srpski narod sledi na putu ka EU i ka ekonomskom razvoju i blagostanju.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar