Srpski proizvođači nameštaja na sajmu u Kelnu

Izvoz nameštaja iz Srbije u 2019. godini iznosio 225 miliona dolara

Nameštaj
Unsplash/ deborah cortelazzi

Članice Grupacije proizvođača pločastog nameštaja Privredne komore Srbije, “Jela Jagodina”, Forma Ideale i Matis Grupa, predstaviće svoju ponudu na Međunarodnom sajmu nameštaja IMM u Kelnu, koji se održava od 13. do 19. januara.

Ukupan izvoz nameštaja iz Srbije za deset meseci 2019. godine iznosio je 225 miliona dolara, dok je uvoz vredeo 62 miliona dolara, a čak 57 odsto zaposlenih u domaćoj drvnoj industriji angažovano je u industriji nameštaja – oko 12.600 ljudi, prema saopštenju PKS.

“Sajam u Kelnu omogućava širenje srpske industrije nameštaja i zauzimanje značajne pozicije na evropskom i svetskom tržištu. Ulaganjem u marketing podstiče se dalja proizvodnja, povećava izvoz a ujedno se daje podstrek ostalim kompanijama da se značajnije uključe u nove procese i izbore za svoje mesto na tržištu”, kaže Miroljub Radovanović, potpredsednik Grupacije proizvođača pločastog nameštaja PKS i vlasnik kompanije “Jela Jagodina”.

Dodaje da je “Jela” četvrti put na sajmu u Kelnu i da će ove godine prikazati nove kolekcije, koje će biti u prodaji po završetku sajma.

“Uvereni smo da će izvoz, koji čini 60 odsto naše ukupne prodaje, biti znatno povećan nakon sajma, kao i broj naših poslovnih partnera“, navodi Rdovanović.

Sajam IMM Keln održava se svake godine, postavlja nove trendove u proizvodnji nameštaja i enterijera, a značajan je i po inovacijama koje se prvi put predstavljaju na toj manifestaciji, ukazujući na smer kojim će se ta industrija u narednim godinama kretati. Sajam okupi skoro 1.200 izlagača i oko 150.000 posetilaca.

Kompanije iz Srbije koje izlažu ove godine na sajmu zapošljavaju blizu 3.000 radnika. Domaći sektor proizvodnje pločastog nameštaja, po kome je Srbija prepoznata u regionu, dosta ulaže u nove tehnologije, automatizaciju procesa, inovacije, edukaciju, kaže Nataša Govedarica, sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar