Preti li svetu rat zbog sukoba SAD i Irana?

Tomas smatra da će Iran u narednom periodu sigurno koristiti sva sredstva

Donald Tramp
Tanjug/AP Photo/ Evan Vucci

Istraživač Centra za američku bezbednost u Vašingtonu Kali Tomas, povodom situacije na Bliskom istoku, ocenjuje da u ovom trenutku sveobuhvatni konflikt nije izgledan, ali upozorava da bi eventualna eskalcija sukoba dodatno gurnula region u haos.

Tomas je rekla da svetski sukob nije izgledan, jer ostale države ne žele da se mešaju u direktan konflikt SAD i Irana.

Ona je za Radio Slobodna Evropa naglasila da je američka konvencionalna armija daleko snažnija nego iranska, ali da SAD najviše brinu izometrički kapaciteti Irana, posredničke veze i mornarica Islamske revolucionarne garde (IGCR) kao dopuna konvencionalne mornarice, pre svega zbog malih brodova i mina.

“Tu je i mnogo drugih sredstava koji bi mogli biti korišćeni u godinama koje dolaze, a kojima bi, čak i bez većeg konflikta, Iran uspeo da isprovocira i razljutiti SAD. To bi moglo da dovede do trajnog raspoređivanja američkih trupa na Bliskom Istoku”, navela je ona.

Foto: Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Tomas smatra da će Iran u narednom periodu sigurno koristiti sva sredstva, a pogotovo raketne kapacitete i posredničke mreže kako bi osvetio generala Kasema Sulejmanija, ubijenog u napadu američkim dronom kod Bagdada, 3. januara.

Iran je, pet dana kasnije, odgovorio na ubistvo Sulejmanija raketnim napadom na američku vojnu bazu Ain al-Asad u Iraku, a Tomas kaže da bi to moglo da razljuti administraciju predsednika SAD Donalda Trumpa, ali ocenjuje da je opšti rat malo verovatan.

Tomas, koja je ekspert za bezbednosna pitanja na Bliskom istoku, ocenjuje i da će intenzitet reakcije SAD zavisiti isključivo od broja američkih žrtava.

Na pitanje koliko bi eventualna eskalacija sukoba uticala na Bliski istok i ostatak sveta, Tomas je rekla da bi to “definitovno, ionako komplikovani region, dodatno gurnulo u haos”.

“Imalo bi svakako uticaja na Irak i Siriju, odnosno američko prisustvo u tim zemljama, kako u ovom trenutku, tako i nakon što sukob prođe. Već vidimo posledice napada projektilima iranske vojske u Iraku koje je otvorilo pitanje američkih trupa tamo”, navela je Tomas.

Ocenila je i da je fraza o Trećem svetskom ratu, o kojem se govori na društvenim mrežama, preuveličavanje jer podrazumeva uključivanje velikog broja eksternih sila, za koje ne misli da žele da se mešaju u direktnu konfrontaciju između SAD i Irana.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

“Međutim, poslednje godine su pokazale koliko je bilo teško i za Iran i za SAD da odrede stepen i intenzitet svog odgovora na provokacije. Stoga, postoji šansa da dođe do pogrešne kalkulacije u narednim nedeljama, mesecima, pa čak i u narednih godinu dana. Bez adekvatnog kanala komunikacije, rizik od eskalacije sukoba ostaje prilično visok”, upozorila je Tomas.

Što se tiče reakcije Rusije i Kine, Tomas je rekla da “svakako ne veruje da ćemo ikada videti Rusiju i Kinu da podržavaju američku politiku prema Iranu”, uz tvrdnju da te zemlje “kalkulišu svoje interese”.

“Ne mislim da će, u ovom trenutku, žuriti da odbrane Iran. Očekujem da će zadržati svoje veze sa Iranom i da u njihovim odnosima neće biti značajnih promena”, rekla je Tomas.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar