Regionalna elektronska baza obaveštenja olakšava planiranje poslovanja

Uprava carina je u saradnji sa Nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ) kreirala nacionalnu i regionalnu bazu podataka

Saobraćaj
Youtube printscreen

Na sajtu Uprave carina Srbije od 23. decembra, pored nacionalne dostupna je i regionalna elektronska baza obaveštenja koja su obavezna kad je u pitanju svrstavanje robe i zahvaljujući kojoj privrednici sada mogu unapred da se informišu o propisima koji se primenjuju na robu čijim se prometom bave u CEFTA regionu.

Nastojeći da izađe u susret privredi i obezbedi pravnu sigurnost stranaka u postupku, Uprava carina je u saradnji sa Nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ) kreirala nacionalnu i regionalnu bazu podataka o važećim obavezujućim obaveštenjima što doprinosi sigurnosti i značajnijem stepenu predvidivosti poslovnog okruženja.

Učesnicima u carinskom postupku koji pribave obavezujuće obaveštenje, što je dokument koji se izdaje na zahtev stranke i predstavlja garantni akt uveden u pravni sistem Carinskim zakonom, garantuje se da će, pod u njemu navedenim uslovima, moći da ostvare svoja prava.

Klikom na link: https://transparency.cefta.int/ebti/bti/btigrid može se izvršiti uvid u preko 1.000 nacionalnih i regionalnih obavezujućih obaveštenja, čime se omogućava i drugim privrednicima koji žele da se bave istom delatnošću da sa većom sigurnošću planiraju svoje poslovne poduhvate.

Nacionalna i regionalna elektronska baza obaveštenja o svrstavanju robe, koja je po svojoj strukturi i funkcionalnosti slična bazi podatka koju koriste članice EU (EBTI), omogućiće brže i efikasnije usaglašavanje tarifnog svrstavanja robe na regionalnom nivou, uvid u praksu i stavove drugih administracija, a olakšaće i identifikaciju robe u slučajevima provere preferencijalnog porekla.

Uvođenjem elektronskih baza obavezujućih obaveštenja o svrstavanju robe Uprava carina Srbije je potvrdila lidersku poziciju u ovoj oblasti u regionu i napravila još jedan značajan iskorak u pravcu modernizacije svog poslovanja.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar