Plenković: U maju vremenski okvir za Zapadni Balkan

Hrvatski premijer je rekao da će glavni izazovi predsedavanja, pored proširenja unije, biti Bregzit, kao i višegodišnji finansijski okvir EU

Andrej Plenkovic
TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će hrvatsko predsedavanje kroz samit u Zagreb u maju zemljama Zapadnog Balkana dati jasnu evropsku perspektivu, jasan vremenski okvir, ali i metodologiju budućih pregovora.

On je u intervjuu za Frans 24 ponovio da se očekuje predstavljanje predloga o određenim modifikacijama metodologije pregovaračkog procesa i dodatni izveštaj o napretku Severne Makedonije i Albanije.

Plenković kaže i da se nada da će to dovesti do postizanja političkog rešenja i vratiti poverenje tih dveju zemalja pre zagrebačkog samita, prenosi Hina.

Hrvatski premijer je rekao da će glavni izazovi predsedavanja, pored proširenja unije, biti Bregzit, kao i višegodišnji finansijski okvir EU.

On je naveo da EU i Velika Britanija narednih nekoliko meseci treba da “pokažu zrelost” i ispregovaraju ključne oblasti o budućim odnosima do kraja 2020. godine.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar