Gradonačelnik pozvao večeras na doček pravoslavne Nove godine uz molitvu i vatromet

Od ponoći ispred Hrama Svetog Save građane i goste Beograda očekuje tradicionalni vatromet

Hram Svetog Save
TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Gradonačelnik Beograda prof.dr Zoran Radojičić pozvao je Beograđane i goste Beograda da tradicionalno dočekaju pravoslavnu Novu godinu ispred Hrama Svetog Save.

“Pozivam sve građane i goste Beograda da se što više nas okupi kako bismo zajedno proslavili doček pravoslavne, ili kako mi volimo da kažemo, Srpske Nove godine. Želim da i ovom prilikom, kao toliko puta ranije, iz Beograda u svet ode slika zajedništva ljudi različitih nacija, mladih i starih, a svih nasmejanih i srećnih”, saopštio je Radojičić.

Ističe da je značajno da jedni drugima na ovaj praznik poželimo mir i blagostanje isped našeg najvećeg svetilišta, na mestu gde su spaljene mošti Svetog Save, u čije je ime podignuto ovo sveto zdanje.

“Obeležavanjem pravoslavne Nove godine čuvamo srpsku tradiciju i veru, ali i bivamo specifični i zanimljivi drugima. Nema sumnje da po svojoj jedinstvenosti ovaj događaj ima ozbiljan potencijal da postane svojevrstan kulturološki i turistički brend Beograda i Srbije širom planete. Zbog toga očekujem da ćemo ga i ove godine obeležiti na veličanstven način”, rekao je Radojičić.

Dodaje da svake godine ovaj doček okuplja rastući broj turista, naročito iz regiona.

On je u saopštenju naveo da je za večeras od 17 časova planirano bdenje u Maloj crkvi ispred Hrama, a da će od 20 časova posetioci uživati u muzičkom koncertu.

Gradonačelnik Beograda je pozvao građane i da večeras budu u 23.30 časa na platou ispred Hrama gde će biti održano Molepstvije za početak pravoslavne Nove godine i molitveni skup podrške našem narodu u Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima.

Od ponoći na tom mestu građane i goste Beograda očekuje tradicionalni vatromet.

Za 14. januar zakazana je Sveta liturgija, a od 17 časova građani će imati priliku da slušaju horski nastup OŠ “Milan Rakić”.

Gradonačelnik je istakao i da je zadovoljan što Beogradska zima poslednjih godina dolazi kao kruna sjajne turističke sezone.

“Sa 700 sati programa na više od 130 lokacija Beogradska zima uspela je da u prvim danima 2020. okupi preko 150.000 turista. ”Božićno seoce” kod Hrama Svetog Save, manifestacija nalik čuvenim evropskim božićnim marketima, ali oplemenjena lokalnim duhom, je treću godinu za redom donela posebnu radost kako deci tako i odraslima u periodu obeležavanja naših najsvetijih praznika. Nadam se da će posećenost biti još veća naredne godine kada Hram bude sasvim završen”, rekao je Radojičić, dodajući da je za ”Božićno seoce”, koje traje do 28. januara, zainteresovan i sve veći broj stranih gostiju.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar