Sve je spremno za Doček 7528. u Novom Sadu

Novi Sad organizuje dva dočeka – jedan po gregorijanskom kalendaru i drugi 13. januara kada se simbolično proslavlja 7528. godina po starom kalendaru

Doček Novi Sad
V.Veličković

Doček 13. januara u Novom Sadu, kojim se obeležava 7528. godina po starom kalendaru, pružiće Novosađanima i drugim gostima jedinstveni audio-vizuelni doživljaj. Više od 200 umetnika održaće oko 20 koncerata na preko 50 novih i lokacija, a  muzičke događaje oplemeniće i vizuelna kultura i digitalna umetnost.

Pod parolom „Jedinstvo u različitosti”, Novi Sad  organizuje dva dočeka –  jedan po gregorijanskom kalendaru i drugi 13. januara kada se simbolično proslavlja 7528. godina po starom kalendaru. Dok je 31. decembra više od 10.000 ljudi na Trgu slobode ispraćalo staru godinu uz Bajagu i instruktore, Artan Lili, di-džej Mahmuta Orhana i brojne druge sadržaje na otvorenom, doček 13. januara nudi drugačiji koncept.

Foto: V.Veličković

Tako će Dejan Petrović i Big bend svirati u Reformatorskoj crkvi, Ana Stanić će sa simfonijskim orkestrom nastupiti u Pozorištu mladih, a Goran Trajkoski u Gimnaziji „Laza Kostić”. Slobodan Trkulja će pevati romantične šansone u NIS-u, bend Svemirko će nastupiti u Kino sali Železničke stanice, Kralj Čačka u Novosadskom pozorištu. Popularna hip-hop grupa iz Hrvatske Elemental će zabavljati publiku u Kožari, dok će Božo Vrećo sa orkestrom Kamerata Akademika nastupiti u Sinagogi. Lolobriđida nas očekuje u Svilari, Dado Topić u Kulturnom centru Petefi Šandor, dok će Bebi Dol pevati u Kulturnoj stanici Eđšeg. Lav hantersi će zabavaljati publiku u Bulevar Buksu, Let 3 i marijači bend „El kombo“ sviraće u maloj sali Srpskog narodnog pozorišta, dok će Letu štuke napraviti zabavu u Domu kulture.

Foto: V.Veličković

Najveća ruska filharmonija iz Irkutska, najbolji bas vokal sveta Aleksej Tihomirov i prvaci srpske opere prirediće svečani gala koncert u velikoj sali SNP-a, izvodeći dobro poznata dela klasične muzike, ali i ruske i srpske narodne pesme.
Neobičan zvuk harmonike i bandeona preneće Branko Džinović u Galeriji Matice srpske, a iz Poljske, jedna od najboljih basistkinja Evrope Kinga Glik, nastupiće u Radničkom domu.

Boje elektronske muzike braniće di-džej Nolah na kamernoj sceni SNP-a, kao i Duk in Altum, Kozmin, MKDSL i Tapan na drugim popularnim mestima u gradu.

Foto:V.Veličković

Najmlađa novosadska publika moći će da uživa u svečanom koncertu na kojem će učenice solo pevanja muzičke škole „Isidor Bajić“ i učenici Akademije zabave i umetnosti „O & M“ pevati numere iz ekranizovanih verzija popularnih bajki i dečjih novogodišnjih filmova na Novosadskom otvorenom univerzitetu. U KC Futog čuveni dečji hor Kolibri izvešće najpoznatije pesme iz bogatog repertoara ovog ansambla, po kome ga prepoznaju i pamte mnoge generacije, dok u KC Novi Sad mališani mogu da uživaju u jedinstvenoj predstavu za decu „U cara Trojana kozije uši“ u izvedbi udruženja „Visoko Ce“.

Foto: V. Veličković

Dočekom 2020. i 7528. godine otpočinje odbrojavanje do početka godine titule Evropske prestonice kulture, kada će Novi Sad predstaviti celom svetu svoje kulturno bogatstvo i raznolikost.

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar