Konferencija o Tesli na Menhetnu: Novi portal o životu i radu srpskog naučnika (FOTO)

Uz pomoć koordinata i telefona saznaće sve o Nikoli Tesli

TNF
TNF

Teslina naučna fondacija (TNF) u saradnji sa Generalnim kozulatom Srbije u Njujorku, održala je osmi put po redu konferenciju pod nazivom “U duhu Tesle” u hotelu “Njujorker” na Menhetnu.

U jutarnjem programu koji je vodila Lana Ašanin predstavile su se brojne Tesla organizacije i pojedinci koji su uradili nešto značajno u domenu promocije Teslinog života i dela. Između ostalog prikazan je i odlomak iz romana “Nina od Arabije” o Tesli i Mark Tvenu koji čita glumac Nenad Nenadović. Jedan od junaka romana “Nina od Arabije” je i Nikola Tesla, a ovo je ujedno i prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz “oživljene” i svima dostupne odlomke na YouTube koje čitaju poznati glumci iz Srbije, saopštavaju iz Fondacije Nikola Tesla.

Foto: printscreen/Teslaways

U drugom delu programa “Tesla ways” putevima Tesle kroz Ameriku i Kanadu – prikazan je novi web sajt i softver koji će nam pokazati sva mesta u kojima je Tesla boravio i radio oko šezdeset godina koliko je živeo u Americi.

Posetioci Njujorka, ali i cele Amerike i Kanade, moći će preko svojih pametnih telefona, preko GPS koordinata, doći na lice mesta i dobiti mnogo informacija o Teslinom radu, u to vreme i na tom mestu.

Foto: TNF

“Ovo je tek početak, planiramo i dokumentarni film na istu temu kao i monografiju. Na konferenciji su bili učesnici iz Srbije, Rusije, Kanade, Nemačke, Amerike i Hrvatske” – rekao je Nikola Lončar predsednik TNF iz Filadelfije.

Konferenciju o Tesli pratila je i umetnička izložba posvećena Tesli sa umetnicima koji su napravili najbolje radove u proteklih 12 meseci.

Foto: TNF

U večernjim satima održan je susret Teslin Narod (na srpskom), panel diskusija u organizaciji TNF i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, a program je vodila Katarina Radivojević, Olgica Vlačić, konzul Republike Srbije u Njujorku učestvovala je na panelu.

Foto: TNF

Ceo program je snimljen i postavljen na TeslaTalk TV, a TV ekipa je pravila intervjue sa učesnicima konferencije u čuvenoj Teslinoj sobi 3327 u hotelu “Njujorker”. 

Dokumentarno animirani film “Ka svetlosti” autora Save Sajka iz Beograda (o Tesli i Pupinu) dobitnik je prve nagrade, a “U duhu Tesle” i bio je prikazan tokom januarske konferencije. 

Novi portal sa prikazom mesta na kojima je Nikola Tesla boravio i radio mozete pogledati OVDE.

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar