Brnabić: Država kreće sa reformisanjem EPS-a i Srbijagasa

Premijerka poručila da javna preduzeća i njihova rukovodstva moraju da budu efikasnija

Ana Brnabic
TANJUG / TANJA VALIC

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je večeras, povodom plana razvoja Srbije do 2025. godine, da javna preduzeća i njihova rukovodstva moraju da budu efikasnija.

Brnabić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, najavila da će se u reformi javnih preduzeća krenuti od “Elektroprivrede Srbije” i “Srbijagasa”, pošto su to preduzeća koja mogu najviše da doprinesu privrednom rastu.

“Vodićemo računa o svakom čoveku i svakom radnom mestu”, istakla je premijerka, ali i poručila da javna preduzeća i njihova rukovodstva moraju da budu efikasnija.

Ona je kazala da će se smanjivati javni dug, iako će se deo sredstava za projekte nabaviti iz novog zaduženja.

Premijerka je navela da se svojevremeno vlada Mirka Cvetkovića zaduživala po kamatnim stopama od sedam do osam posto, a sada po stopi od 1,2 – 1,5 odsto, čime pada javni dug i raste BDP.

Ukazuje da država sada ima bolji kreditni rejting, zadužuje se po nižim kamatama nego ranije, i tako otplaćuje skupe kredite koje su uzimale prethodne vlade.

“To znači da ćete imati veći rast i javni dug se gleda u odnosu na ekomoski rast i ne gleda se apsolutnim brojevima”, objasnila je premijerka.

Povodom predviđanja da bi, prema planu za razvoj Srbije do 2025. godine, prosečna plata u zemlji trebala da bude 900 evra, Brnabićeva je rekla da bi kao obična građanka poverovala u to, jer, kako je ukazala, u tom planu se ne radi samo o tome šta će biti u buducnosti, već postoje rezultati koji govore da to nije samo prazno obećanje.

“Niko nije verovao da će plata biti preko 500 evra na kraju godine – pa jeste tako”, ističe predsednica Vlade.

Navodi da je potreban rast od 4,5 odsto godišnje da bi 2025. plata bila 900 evra i veruje da privreda može da raste više od pet procenata.

MMF je izračunao da svaki pad ekonomije Evrozone od jedan odsto znaci pad srpske ekonomije za četvrtinu procenta, ali premijerka smatra da privreda Srbije postaje otporna na bilo kakve udare, iako ce ipak biti problema sa ubrzanjem rasta ako evropska ekonomija nastavi da usporava.

Istakla je da će rast biti četiri odsto i pored tri velika izazova tokom ove godine, odnosno uprkos prištinskim taksama, evropskim kvotama za čelik i usporavanju ekonomija Nemacke i Italije.

Predsednica Vlade je komentarisala i odnose sa Crnom Gorom povodom usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti i naglasila da se mora reagovati pametno i promišljeno.

Država može da pomogne konkretno Srbima politički i ekonomski, a da na diplomatskom planu razgovara sa rukovodstvom Crne Gore, rekla je Brnabiceva.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar