Vulin prisustvovao bojevom gađanju iz helikoptera (FOTO)

Helikopter H-145M najsavremeniji je helikopter u svojoj klasi

Aleksandar Vulin
mod.gov.rs

U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme “Nikinci” danas je obavljeno bojevo gađanje iz helikoptera H-145M, u okviru završne faze verifikacije i integracije domaćeg naoružanja na “Erbasov” helikopter kome je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Helikopter H-145M najsavremeniji je helikopter u svojoj klasi, a Vojska Srbije i odbrambena industrija Srbije iskoristili su priliku da i takav, najsavremeniji helikopter na svetu, opreme sredstvima iz domaćeg naoružanja i domaće proizvodnje, istakao je Vulin.

“Samo ono što sami proizvedete, samo ono što sami, svojom pameću znate da napravite, popravite i upotrebite, suštinski je vaše i za to ne morate nikog ništa da pitate. Vojska Srbije i država Srbija su vojno neutralne. Upravo zbog toga, moramo da se oslanjamo na svoje snage, moramo da nabavljamo i iz inostranstva ono što nam je potrebno, ali i da to usavršavamo i unapređujemo”, poručio je Vulin, saopštilo je resorno ministarstvo.

Foto: mod.gov.rs

Vojska Srbije će veoma brzo, već od sledeće godine, imati helikoptere H-145M naoružane sredstvima iz domaće proizvodnje, što će prema rečima ministra Vulina značiti osvajanje još jedne sposobnosti koju vojska do sada nije imala.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović podsetio je da je ove godine oboren rekord kada je u pitanju broj novih sistema naoružanja uvedenih u Vojsku Srbije i da je saradnja sa kompanijom „Erbas“ važna ne samo za Ratno vazduhoplovstvo, već i za ceo sistem koji se bavi razvojem, integracijom i testiranjem sistema naoružanja.

“Helikopter H-145M opremljen je jednim od najsavremenijih napadno-navigacionih sistema. U razgovoru sa kolegama iz „Erbasa“, koje ovde vrše opitovanje, saznali smo da je naše naoružanje, što mitraljeska gondola, što raketni lanser, na nivou najsavršenijeg na svetu u toj klasi, koje su do sada koristili”, poručio je Miloradović.

Pukovnik Zvonko Marić iz Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije rekao je da su „Erbasovi“ helikopteri kojima je opremljena Vojska Srbije namenjeni za borbenu upotrebu i poslove traganja i spasavanja.

“Prema ugovoru sa kompanijom „Erbas“, obaveza nemačke strane je da proizvede helikopter, da integriše svu opremu koja je u sastavu helikoptera, kao i napadno-navigacioni sistem. Naša obaveza je da proizvedemo naoružanje”, podseća pukovnik Marić i objašnjava da će na helikopteru H-145M biti integrisano domaće naoružanje kalibra 12,7 mm sa mitraljeskom gondolom i lanser koji će služiti za lansiranje nevođenih raketa 80 mm, takođe, iz domaće proizvodnje.

Potpukovnik Miroslav Zečević iz Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije istakao je da je današnjim bojevim gađanjem na poligonu „Nikinci“ otpočela poslednja faza integrisanja srpskog naoružanja na „Erbasov“ helikopter.

“Danas smo mogli da vidimo lansiranje rakete S-8KOM iz saćastog lansera. Gađanje je izvedeno uspešno, a nakon ove faze uslediće detaljna analiza učinka, posle koje će biti izvršena integracija naoružanja i na preostale helikoptere ovog tipa koje smo nabavili”, istakao je potpukovnik Zečević.

Bojevom gađanju iz helikoptera H-145M prisustvovali su načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar