Tenzije u Podgorici: Mandić traži da Amfilohije dođe u parlament

U toku je sednica crnogorskog parlamenta na kojoj se raspravlja o Predlogu Zakona o slobodi veroispovesti

Podgorica
AP/Risto Bozovic

Sednica crnogorskog parlamenta o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti počela je burno.

Predsednik crnogorskog parlamenta, Ivan Brajović, obavestio je poslanike da će premijer Duško Marković primiti u svom kabinetu mitropolita Amfilohija.

Brajović je rekao da parlament nastavlja raspravu o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, a da će se, kako je rekao, Marković i mitropolit sastati kak bi razgovarali o tom zakonu.

Susret Markovića i mitropolita Amfilohija sugerisao je poslanik opozicionog DF, Andrija Mandić.

Sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i nekoliko stotina vernika okupili su se u blizini Skupštini Crne Gore, gde je u toku rasprava o predlogu Zakona o slobodi veroispovesti.

Oni od jutros ne mogu da priđu zgradi crnogorskog parlamenta zbog barikada i policije koja se nalazi svuda u centru Podgorice i pored štićenih objekata.

Foto: TANJUG/ MARIJA PETROVIC

Okupljenim vernicima koji se mole, pevaju himnu svetom Savi obratio se episkop budimljansko-nikšički Joanikije sa porukom da je današnje okupljanje poziv i opomena, ali da pre svega treba voditi računa da bude dostojanstveno, da ne bi, kako je rekao, ne daj Bože bilo kakavog incidenta.

“Ovo nije stranački skup, niti mogu bilo koje stranke da organizuju sveštenstvo, nego je ovo narodini skup i mi kao sveštenici smo zajedno sa svojim narodom”, poručio je Joanikije.

On je rekao je da nisu mogli danas sabrati mnogo veći broj ljudi, ali da to nije ni bio cilj.

Foto: TANJUG/ MARIJA PETROVIC

“Ceo pravoslavni svet i u Crnoj Gori i u van Crne Gore zna da se ovde vrši nepravda. Mi smo dobili sa mnogih adresa, od vaseljenskog i ruskog patrijarha i od Svete stolice podršku da je naša borba pravedna i nadamo se, ako bude razuma, da će to shvatiti i predstavnici naroda da se zakon u ovom obliku ne donosi. Mi jesmo za zakon, ali ne za ovakav zakon, koji je zapravo zakon o otimanju crkvene imovine”,poručio je episkop budimljansko-nikšički.

Prethodno je na skupu rečeno da će Episkopski savet zatražiti hitno sazivanje Svetog arhijerejskog sabora SPC zbog novonastale situacije kako u Crnoj Gori tako i na KiM gde je, kako su naveli, u toku priprema otimanja imovine.

Pozvali su pravoslavne hrišćane na mir i bratsku slogu, a obraćanje je završeno pozdravom hristos se rodi.

Jedan broj građana nalazi se i u obližnjem parku ali niko od njih ne može da uđe u zonu koju štiti policija.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar