Svet posle ubistva Sulejmanija: “Probudili smo se u opasnijem svetu”

Ministarstvo odbrane Nemačke saopštilo je da je njihovim vojnicima u Iraku nalozeno da ne napuštaju svoje baze

Abu Mahdi al-Muhandis
Tanjug/ AP Photo/Karim Kadim

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei imenovao je brigadnog generala Esmaila Ganija za novog komandanta Kuds jedinica nakon ubistva Kasima Sulejmanija.

Gani je bio zamenik Sulejmanija koji je poginuo jutros u američkom napadu u Iraku.

Hamnei je u saopštenju rekao da se program Kuds jedinica neće menjati u odnosu na vreme njegovog prethodnika.

Svetske sile upozorile su danas da je svet postao opasnije mesto nakon što je američki predsednik Donald Tramp naredio napad i ubistvo visokog iranskog generala Kasima Sulejmanija u Iraku i pozvale sve strane na uzdržanost.

Kina, Rusija i Francuska, koje su stalne članice Saveta bezbednosti UN, iznele su sumoran stav povodom američkog vazdušnog napada u kojem je poginuo Sulejmani kod Bagdada.

“Probudili smo se u opasnijem svetu. Vojna eskalacija je uvek opasna”, rekla je zamenica ministra spoljnih poslova Francuske Ameli de Monšalin za RTL radio.

Ona je upozorila da posle takvih akcija sledi eskalacija, prenosi AP.

Takođe je sugerisala da su pokrenuti hitni napori ka smirivanju tenzija i da su francuski predsednik Emanuel Makron i ministar spoljnih poslova kontaktirali sve aktere u regionu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je ubistvo kao “avanturistički korak koji će doprineti porastu tenzija u celom regionu”.

Kina je napad okarakterisala kao “krajnje zabrinjavajući”.

“Treba sačuvati mir na Bliskom istoku i u Persijskom zalivu. Pozivamo sve strane, naročito SAD da ostanu mirne i uzdržane i izbegnu dalju eskalaciju tenzija”, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Nemačka je ocenila da je situacija na Bliskom istoku dostigla “opasnu tačku eskalacije” i da sukobi u regionu mogu da se reše samo diplomatskim putem.

Ministarstvo odbrane Nemačke saopštilo je da je njihovim vojnicima u Iraku nalozeno da ne napuštaju svoje baze.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar