Iz Crkve Svetog Marka u Veneciji traže da se podigne zid od dva metra oko bazilike

Nadležni su svesni da će ova ideja da izazove kontroverze, ali smatraju da nešto hitno mora da se preduzme

bazilika svetog marka
Tanjug/AP/Antonio Calanni

Zvaničnici upozoravaju da katedrala više ne može da podnese štetu nakon rekordnih poplava koje su pogodile Veneciju u novembru, te predlaže da se izgradi zid o perspeksa koji bi zaštitio građevinu od ponovnih poplava.

Na donjoj slici je prikazana šteta koju je nanela so iz mora mermernim stubovima bazilike i mozaiku Svetog arhangela Gabrijela. 


Na konferenciji za štampu, održanoj mesec dana posle velike poplave 12. novembra, kada je voda u Veneciji dostigla 187 centimetara iznad srednjeg nivoa mora, Karlo Alberto Tesserin iz uprave Bazilike rekao je da će morati da usvojite odgovarajuće mere zaštite.


On je za lokalne novine “La Nuova Venezia” objasnio je da tehničari prokuratori rade na nacrtu zida od perspeksa, visokim dva metra i s gomilom lima zakopanim četiri metra u zemlju, koji bi okružio baziliku na bočnoj strani trga, prenosi TThe Art News Paper.

Nadležni iz uprave su svesni da će predlog verovatno izazvati kontroverzu ali se nadaju da će ipak dobiti podršku države jer je reč velikom kulturnom i duhovnom nasleđu.

Situacija je vrlo urgentna, ali se stiče utisak da se zbog papriologije odugovlače mere opreza i gubi dragoceno vreme.

 

Pročitajte: Milionska šteta na Crkvi Svetog Marka

 
 
 

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar