“Nismo pokušali da zataškamo činjenice”

Portparol iranske vlade kazao da su sa dva dana zakašnjenja informisani da je avion oboren

Iran
Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Iranska vlada danas je odbacila navode da je pokušala da zataška činjenicu da je vojska te zemlje slučajno oborila ukrajinski avion kod Teherana kada je poginulo 176 putnika i članova posade.

Portparol iranske vlade Ali Rabiei je na konferenciji za novinare rekao da “to nije slučaj” i da je vlada tek u petak informisana da je “boing 737-800” oboren, preneo je CNN.

“Sa sigurnošću mogu reći da predsednik (Hasan Rohani) kao šef vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost nije znao za to do petka u popodnevnim satima”, rekao je portparol iranske vlade.

Iran je u subotu objavio da je vojska te zemlje “nenamerno oborila” ukrajinski putnički avion, navodeći da je u pitanju bila ljudska greška.

U saopštenju iranske vojske se navodi da je greškom procenjeno da je avion “neprijateljska meta” pošto se letelica okrenula ka “osetljivom vojnom centru” Revolucionarne garde.

“U tim uslovima, zbog ljudske greške, avion je nenamerno pogođen”, navodi se u saopštenju i ističe da će odgovorni biti procesuirani.

Iranska vojska je uputila izvinjenje, navodeći da će usavršiti svoje sisteme da bi se sprečilo da se ovakve tragedije više ne ponove.

Priznanje je usledilo nakon što su američki i kanadski zvaničnici naveli da je “vrlo verovatno” da je iranska protivavionska raketa oborila avion, što je Teheran u početku negirao, nazivajući te navode “velikim lažima”.

Avion je oboren u sredu, nekoliko sati nakon iranskog raketiranja dve vojne baze u Iraku koje koriste američke snage, što je bila odmazda za ubistvo najmoćnijeg iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar