Zaev: Podržao sam inicijativu Vučića jer donosi benefit celom Zapadnom Balkanu

Zaev je naglasio da se na Balkanu danas razgovara.

Zoran Zaev
TANJUG/ JAROSLAV PAP

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da je podržao inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju “malog Šengena”, jer to donosi benefit celom Zapadnom Balkanu.

“Podržavam svaki način da Balkan sarađuje, a ne da uvek čekamo da dođe neko iz EU, da nas okupi i da onda pokažemo rezultat. Možemo da pokažemo kapacitete i sami”, rekao je Zaev u intervjuu za tv Pink.

Zaev je naglasio da se na Balkanu danas razgovara.

“Imamo lidere koji su prijatelji. Ovu inicijativu koju je predsednik Vučić predložio prihvatili smo i premijer Albanije Edi Rama i ja zato što vidimo da donosi benefit i to ne samo našim zemljama nego celom Zapadnom Balkanu. Verovatno će doći i vreme kada ćemo moći da unapredimo i odnos sa zemljama članicama EU dok pregovaramo”, rekao je Zaev u emisiji “Pravac”.

Govoreći o Francuskom “ne” za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU, premijer Severne Makedonije je istakao da je razočaran, kao i građani te zemlje.

“Rekao sam da mi se lomi srce, da se ja lomim, zato što smo najbolji primer na Zapadnom Balkanu u delu rešavanja bilateralnih problema sa susedima. Imali smo velikih problema i sa Bugarskom, a posebno sa Grckom. Rešili smo te probleme i ispunili 100 odsto reformi. To su potvrdili svi lideri EU, uključujući i predsednika Francuske, ali je on rekao “sada nama treba vreme”. 

To je stvarno mnogo razočaravajuće. Prouzrokovalo je i kod mene i kod naših građana čak i određene frustracije. Razocarani smo zato što je EU obećala da će ukoliko mi sve ispunimo, i ona ispuniti svoj deo, a nije. Razocarani smo sa razlogom. To znaju i evrospki lideri”, rekao je Zaev.

Dodaje da mu je rečeno, da će nova metodologija koju predlažu u EU i Severnoj Makedoniji i drugim zemljama kandidantima dati šansu za suštinske transformativne procese koje će pre svega građani osetiti.

“Mi smo na raspologanju i produžićemo evropskim putem, evropskim reformama. I u ovom momentu dešavaju se reforme u Severnoj Makedonij, zato što i mi kao i verujem i građani Srbije hoćemo u EU, ne samo da budemo članice, nego da živimo bolje, budemo bogatiji…”, istakao je premijer Severne Makedonije.

 

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar