Irinej na osvešćenju i nalaganju Badnjaka ispred Hrama Svetog Save: “Ne smemo da se delimo i svađamo” (VIDEO)

Irinej je poželeo srećno Badnje veče Srbima u otadžbini, ali i van nje

Patrijarh Irinej
Tanjug / AP Photo/Darko Vojinović

Parijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej predvodio je osvećenje i nalaganje Badnjaka ispred Hrama Svetog Save, a osim velikog broja vernika prisustvovao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Patrijarh je čestitao pravoslavnim hrišćanima širom sveta Božić tradicionalnim pozdravom ”Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!” i pozvao na jedinstvo srpskog naroda gde god da živi.

Irinej je poželeo srećno Badnje veče Srbima u otadžbini, ali i van nje, koji svoju pravoslavnu veru čuvaju u svojim srcima.

Poželeo je srećan praznik i Srbima u Republici Srpskoj uz poruku da smo jedinstven narod što bi, kako je rekao, voleo da bude slučaj i sa “bratskom Crnom Gorom”.

“Narod u Crnoj Gori pokazuje da je srpskog porekla i da čuva srpsku pravoslavnu veru”, rekao je Irinej i pozvao da to jedinstvo bude trajno i čvrsto jer svi, kako kaže, nosimo istog Gospoda u našim srcima.

Foto: Objektiv/I. Vujnović

“Nadam se da se ne delimo i da se ne svađamo i da slavimo jednog spasitelja, to želi jedinstvena Srpska pravoslavna crkva. Mi svi dišemo jednim duhom i jednom željom da budemo jedinstveni narod Svetoga Save”, poručio je Irinej.

Patrijarh je rekao da smo pred vratima najradosnijeg praznika koji nagoveštava dolazak bogočoveka Isusa Hrista među ljude što je, kako je rekao, najveći događaj u istoriji ljudskog roda.

Foto: Objektiv/I. Vujnović

Govoreći o badnjaku, Irinej je kazao da je to drvo života i simbol Hristovog rođenja.

“Crkva nas poziva da čuvamo naše običaje, ali da ne zaboravimo da je suština u Isusu Hristu, koji je zbog nas uzeo ljudski oblik i time pokazao ljubav prema nama”, poručio je patrijarh.

Foto: Objektiv/I. Vujnović

Hrišćanski vernici koji rođenje Isusa Hrista proslavljaju po Julijanskom kalendaru, danas obeležavaju Badnji dan, poslednji dan četrdesetodnevnog posta, koji prethodi Božiću.

Nakon prisustva liturgijama i paljenju Badnjaka, vernici u svojim domovima, sa najbližim članovima porodice okupljaju se oko posne trpeze isčekujući Božić, jedan od dva najveća praznika u hrišćanstvu.

Badnje veče provode u svojim kućama ili u crkvama na svetim ponoćnim liturgijama.

Prema običaju od večeras kada se unese Badnjak u kuću, do dolaska položajnika na Božićno jutro, ne izlazi se iz kuća, niti se drugi gosti primaju.

 

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar