Ubijen iranski general Kasem Sulejmani, drugi najmoćniji čovek Irana

Pentagon je potvrdio da je Sulejmani je ubijen "po nalogu predsednika" Donalda Trampa

Sulejmani
Tanjug/ AP Photo/Vahid Salemi

Komandant elitne jedinice Kuds Iranske revolucionarne garde, general Kasem Sulejmani, poginuo je jutros u američkom vazdušnom napadu u Iraku.

Pentagon je potvrdio da je Sulejmani je ubijen “po nalogu predsednika” Donalda Trampa, kako bi se zaštitili američki vojnici u inostranstvu.

“Ovaj udar je imao za cilj odvraćanje Irana od budućih planova napada. SAD će nastaviti da preduzimaju sve neophodne korake da zaštite naš narod i naše interese svuda u svetu”, navodi se u saopštenju Pentagona.

General Sulejmani je pogođen u američkim vazdušnim udarima dok je sa saradnicima išao kolima sa aerodroma u Bagdadu.

On je bio značajna figura u iranskom režimu.

U napadu je ubijen i bliski Sulejmanijev saradnik i zamenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes(na fotografiji).

Njegove Kuds jedinice odgovarale su direktno Ajatolahu Ali Hamneiju i važio je za nacionalnog heroja u Iranu, piše BBC.

Sa druge strane, SAD ga smatraju teroristom i odgovornim za ubistvo više stotina američkih vojnika.

Američki napad dronom usledio je nakon što su demonstranti u Bagdadu napali američku ambasadu i sukobili se tamo sa američkim snagama.

Pentagon tvrdi da je Sulejmani odobrio napade na ambasadu SAD.

Američki predsednik Donald Tramp na Tviteru je po objavljivanju vesti o Sulejmanijevom ubistvu postavio sliku američke zastave.

General Kasem Sulejmani, koji je jutros ubijen u američkom napadu u Iraku, drugi je najmoćniji čovek u Iranu, odmah ispod ajatolaha Ali Hamneija, a smatrao se kreatorom velikih iranskih ambicija na Bliskom istoku.

Takođe, kao komandant moćne iranske elitne jedinice Sulejmani je važio za pravog iranskog ministra spoljnih poslova kad je reč o pitanju rata i mira.

Opšte je mišljenje da je on bio glavni arhitekta rata predsednika Bašara al Asada u Siriji, aktuelnog konflikta u Iraku, borbe protiv Islamske države i mnogih drugih bitaka.

Čuven po tome što je u rukama imao ogromnu moć, komandanta su neki poštovali, drugi mrzeli, a sigurno je da su se oko njegovog imena ispredali mitovi.

Njegova smrt smatra se prekretnicom u velikoj krizi između Irana, SAD i njihovih saveznika.

Očekuje se eskalacija sukoba i izvesno je da će uslediti potezi odmazde što će ionako već nemiran region gurnuti na još opasniji put, ocenjuje BBC.

Na čelu Kuds jedinice, elitnih snaga Iranske revolucionarne garde, bio je od 1998. godine.

I dok se na početku karijere nije eksponirao u javnosti, autoritet u iranskom vojnom establišmentu mu je porastao prošle godine kada mu je ajatolah Ali Hameni dodelio najviši vojni orden.

To je bilo prvi put da je neki komandant dobio medalju od formiranja Islamske Republike 1979. godine.

Ova jedinica rukovodi tajnim operacijama u inostranstvu.

Upravo zato Trampova administracija veruje da je Kuds jedinica “glavni iranski mehanizam za podsticanje i podržavanje” terorističkih grupa na Bliskom istoku, uključujući libanski Hezbolah i palestinski Islamski džihad – finansiranjem, obučavanjem, naoružanjem.

Ubistvo vodećeg iranskog generala Kasema Sulejmanija u američkom napadu u Iraku smatra se prekretnicom i najavom eksalacije sukoba Irana i SAD i izvesno je da će uslediti potezi odmazde, što bi ionako već nemiran region Bliskog istoka mogao da gurne na ivicu rata.

Poznavaoci prilika veruju da je reč o vrlo opasnom potezu koji se može smatrati i američkom objavom rata Iranu, a neki predviđaju da će to ubistvo imati veći uticaj na događaje od ubistva lidera Al Kaide Osame bin Ladena 2011, prenose svetski mediji.

Većina analitičara iznenađena je najnovijim razvojem situacije.

“Predsednik koji je obećao da neće uvoditi Sjedinjene Države u nove ratove na Bliskom istoku upravo je proglasio rat”, izjavio je šef istraživačkog centra Međunarodne krizne grupe Robert Malej, prenosi Dojče vele.

Sulejmanijeva smrt, dodaje, nije samo jak udarac Iranu, već i težak udarac svakoj nadi u deeskalaciju situacije u regionu.

Iranski analitičar Muhamed Marandi u objavi na Tviteru ocenio je da je napad u suštini objava rata oružanim snagama Irana i Iraka.

“Bilo bi najbolje za sve američke građane da odmah napuste region”, napisao je Marandi.

Stručnjak za Iran Filip Smit sa vašingtonskog Instituta za politiku Bliskog istoka, predvida da će ubistvo generala imati veći uticaj na događaje od ubistva lidera Al Kaide Osame bin Ladena 2011. i lidera IS Abu Bakra al Bagdadija prošle godine.

Iranski zvaničnici osudili su ubistvo generala Revolucionarne garde tokom napada, a predsednik Hasan Rohani poručio je da će Iran ostati odlučan u nameri da se odupre Sjedinjenim Državama.

“Sulejmanijevo mučeništvo će učiniti Iran odlučnijim da se odupre američkom ekspanzionizmu i odbrani naših islamskih vrednosti. Bez sumnje, Iran i druge zemlje koje traže slobodu u regionu će se osvetiti”, rekao je Rohani, prenosi Rojters

Ministar spoljnih poslova Irana Dzavad Zarif nazvao je Sulejmanijevo ubistvo američkim aktom međunarodnog terorizma, a ajatolah Ali Hamnei je zapretio osvetom.

“Američki akt međunarodnog terorizma, ciljanje i atentat na generala Sulejmanija izuzetno je opasna i bezumna eskalacija. SAD snose odgovornost za sve posledice svog avanturizma”, napisao je Zarif na svom Tviter nalogu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost zbog ubistva komandanta elitne jedinice Iranske revolucionarne garde.

Nakon vazdušnog udara cena nafte pala je za više od četiri odsto.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar