SANU: Podržavamo napore SPC da očuva istorijsku istinu u Crnoj Gori

Ova kulturna institucija je reagovala povodom predloga Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori

SANU
Wikipedia

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti saopštio je danas da podržava napore Srpske pravoslavne crkve (SPC) da očuva svoj identitet i integritet, kao i istorijsku istinu.

“Verujemo da će SPC u tim naporima, nasuprot svim teškoćama, graditi mostove među ljudima”, navodi se u saopštenju izvršnog odbora SANU, povodom rešenja u predlogu Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori koja se odnose na položaj SPC.

U Podgorici je danas održana sednica skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, na kojem je rektor cetinjske bogoslovije Gojko Perović ponovo od vlade tražio da povuče taj predlog i da sa svim crkvama i veskim zajednicama uđe u dijalog.

Konstruktivnim dijalogom bi se, kako je kazao, nov predlog zakona obezbedio za šest meseci.

Perović je rekao da se predloženim zakonom atakuje na svojinu SPC.

Skupštinska rasprava o Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, koju SPC tumači kao uvod u otimanje crkvene imovine, podigla je tenzije u javnosti.

Predlogom Zakona prekršene su preporuke Venecijanske komisije, a srpska crkva se dovodi u neravnopravan položaj sa drugim verskim zajednicama, rekao je ranije pravni zastupnik Sinoda SPC Minja Nikolić.

U predlogu se, kako je napomenuo, nigde ne kaže da se to odnosi na SPC, ali po svemu se vidi da je Srpska pravoslavna crkva tu nekako potisnuta u podređeni položaj.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar