Vučić sa Erdoganom i Putinom na otvaranju Turskog toka: “Gas po nižim cenama za Srbiju” (FOTO)

Kako je primetio, upravo je to razlog zbog kojeg se velike sile "tuku" i postoje veliki pritisci

Vučić
TANJUG/ Instagram Buducnost Srbijeav

Gasovod “Turski tok” od ogromnog je značaja za budućnost Srbije, za privlačenje investicija i dalji ekonomski i industrijski napredak zemlje, poručio je danas iz Istanbula predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić, koji prisustvuje svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda “Turski tok” u Istanbulu, istakao je da će taj gasovod omogućiti da Srbija dobija gas po pristojnim cenama, boljim nego do sada.

“Izgradnja gasovoda dugog 403 kilometra kroz našu zemlju, a kasnije i sekundarnog gasovoda, kako bi gas doveli u Vladičin Han, Ljuboviju, Bajinu Baštu i druga mesta, od ogromnog je značaja za privlačenje investicija, napredak industrijske proizvodnje”, poručio je Vučić u izjavi novinarima.
On je naveo da je to od ogromnog značaja za bezbedno i efikasno snabdevanje, te podvukao da je u savremenom svetu, osim putne i železničke, kao i komunikacione, gasna infrastruktura najvažnija.

Kako je primetio, upravo je to razlog zbog kojeg se velike sile “tuku” i postoje veliki pritisci.

“Srećan sam što danas uz susret sa Putinom i Erdoganom, i uz njihovo prisustvo, mogu da razgovaram sa Borisovim, jer mnogo zavisi kada će Bugarska da završi svoju sekciju i da to spojimo”, rekao je Vučić.

On je dodao da bi prema nekim procenama, srpski i bugarski deo gasovoda mogli da se povežu u maju ili najkasnije u septembru.


“Svejedno je. To je svakako za nas od strateskog, životnog značaja, za budućnost Srbije i za dalji napredak u ekonomskog i industrijskom smislu”, rekao je Vučić.

On je naveo da će danas biti prilika da razgovara sa Putinom, Erdoganom i Borisovom o svemu, naročito u vremenu između ručka i vecere, kada će njih četvorica biti sami.

“Sve teme ćemo da pokrenemo, da vidimo kako jedna velika svetska sila i jedna velika sila u regionu, ili dve svetske sile, gledaju na probleme na Bliskom istoku, zato što je to enegetsko pitanje i za nas, između ostalog”.
Kako je rekao, može da se dogodi da cena nafte bude na najvišem nivou u poslednjih nekoliko meseci, što će zavisiti od odnosa SAD i Irana.

“Svaka eskalacija povećavaće cenu gasa u budućnost, jer se gas vezuje za naftu”, nepomenuo je Vučić i istakao da to za nas ne bi bilo dobro.

Vucić kaže da će od danas imati priliku da vidi kako Rusija i Turska gledaju na sve to.

Predsednik dodaje da će danas razgovarati sa liderima Rusije, Turske i Bugarske i o bilateralnim odnsima, o političkoj podršci na različitim nivoima Srbiji, i produbljivanju međudržavnih odnosa, kao i da će u razgovoru sa Borisovim moći da se sagledaju odnosi sa EU i da se vidi da li će svi projekti planirani moći da se ostvare do kraja.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar