Badnje veče u Zagrebu – Milošević poručio: “Godina za nama puna etnički motivisanih napada na Srbe”

Počelo je s napadom na vaterpoliste u Splitu, zatim onim na sezonske radnike na Braču, a onda se dogodio napad na Srbe u Uzdolju kod Knina

Boris Milošević
Printscreen/Yutube

Predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Boris Milošević izjavio je danas da je protekla godina obeležena brojnim etnički motivisanim napadima na Srbe u Hrvatskoj i pokazala kako su društvu potrebne poruke mira i tolerancije.

“Počelo je s napadom na vaterpoliste u Splitu, zatim onim na sezonske radnike na Braču, a onda se dogodio napad na Srbe u Uzdolju kod Knina. Ali, ne bih govorio o negativnostima – moramo se setiti devojke koja je vaterpolisti pružila ruku i onih koji su na Braču branili svoje prijatelje”, istakao je Milošević na božićnom prijemu SNV-a u Hotelu Šeraton.

Obraćajući se okupljenima, rekao je da su društvu potrebne poruke mira i tolerancije, istakavši da je i hrvatsko predsedanje Savetom Evrope prilika, među ostalim, za zaštitu i jačanje prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj te poboljšanje odnosa sa susednim zemljama.

Dodao je da je 2019. obeležena i kampanjama koje su afirmisale ćirilicu ističući da ona “ne može biti simbol rata, nego samo mira i dijaloga”, prenosi Hina.

U 2020. godini, očekuje se da se konačno dođe do registracije manjinskih srpskih škola, nastavak programa ekonomskog oporavka područja gde žive pripadnici nacionalnih manjina te konačni kraj elektrifikacije.

Izaslanik predsednika hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da su Vlada i državne institucije u proteklih pola godine pokazale kako se radi na rešavanju problema.

“To iskustvo dodatno je ojačalo moje uverenje u ispravnost smera Vlade – da pripadnici nacionalnih manjina treba da podržavaju nacionalnu većinu, jer time postaju akter koji i institucionalno može uticati na rešenja”, rekao je Božinović.

Uz njih, okupljenima su se obratili izaslanica predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Anamarija Kirinić, potpredsednik Hrvatskog sabora Furio Radin te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na božićnom prijemu dodeljene su i godišnje nagrade SNV-a. Nagradu “Nikola Tesla” za doprinos razvoju srpskih institucija posthumno je dobila Nada Radović za izuzetan doprinos unapređenju manjinskih institucija.

Nagrada “Diana Obexer Budisavljević” za humanizam postumno je dodeljena Jeleni Šantić za nesebično podržavanje antiratnih inicijativa u Pakracu i Beogradu.

Nagrada za antifašizam “Dr. Gojko Nikoliš” uručena je Dragici Lovreković, dok je predsednik Udruženja Hrvatsko-srpskog prijateljstva Nikola Ivaniš dobio nagradu “Svetozar Pribićević” za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Uz dodelu nagrada, održan je i obred osvećenja i lomljenja česnice, a vernicima je sretan Božić poželio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, uz tradicionalnu poruku “Hristos se rodi”.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar