Zatvorene ulice u centru Podgorice zbog najavljenog okupljanja (FOTO)

Na centralnim ulicama, na kojima je veliki broj policajaca, postavljene su barikade i ograde

Podgorica
TANJUG/ MARIJA PETROVIC

Bulevari i ulice u užem centru Podgodice zatvroreni su danas za vozila, ali i pešake, kako bi bila sprečena neprijavljena okupljanja ispred Skupštine, gde bi danas trebalo da bude rasprava i glasanje o Zakonu o slobodi veroispovesti.

Kako javlja Tanjugov izveštač, na centralnim ulicama, na kojima je veliki broj policajaca, postavljene su barikade i ograde.

Tanjugu je rečeno da se pripadnici crnogorskog MUP nalaze ispred svih štićenih objekata u centru gradu.

Na ulicama Podgodice od jutros je mirno.

Foto: AP/Risto Bozovic

Za vozila i pešake od 7.30 pa do “procene rukovodilaca obezbeđenja”, zatvoreni su Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, od ulice Jovana Tomaševića do ulice Marka Miljanova, Bulevar Stanka Dragojevića, od Boleške ulice do ulice Ivana Crnojevića, Ulica Slobode od hotela Hilton do Trga Nezavisnosti, Ulica Kralja Nikole, od hotela Hilton do hotela Nikić i Karađorđeva ulica.

“Zatvaranjem navedenih ulica i saobraćajnica policija je sprečila neprijavljena okupljanja ispred Skupštine i drugih obavezno štićenih objekata”, navodi policija u saopštenju.

Dodaje se i da će se prema svim pojedincima koju su putem medija pozivali građane na okupljanja protivno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama preduzeti mere.

Poslanički klub Demokratskog fronta uputio je putem Fejsbuka poziv vernicima SPC da se danas u 11 sati okupe u znak protesta ispred Skupštine Crne Gore na kojoj je planirana rasprava i izglasavanje Zakona o slobodi veroispovesti.

Uprava policije Crne Gore još sinoć saopštila da nije podneta prijava za održavanje javnog okupljanja u Podgorici i da će organizatori snositi zakonom predviđene posledice.

 

Crkva negira da je dat blagoslov za okupljanje u Podgorici

 

Beogradska patrijaršija i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije negirali su tvrdnje lidera opozocionog Demokratskog fronta da imaju blagoslov srpskog patrijarha za okupljanje vernika ispred zgrade crnogorskog parlamenta u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Foto: TANJUG/ MARIJA PETROVIC

Sekretar Beogradske patrijaršije, đakon Aleksandar Praščević rekao je Vijestima da je patrijarh srpski Irinej blagoslovio da se stav brani u Skupštini, a ne na ulici.

Episkop Joanikiije rekao je za ovaj podgorički dnevnik da nije dao blagoslov za okupljanje i dodao da sve što radi, radi u dogovoru sa mitropolitom Amfilohijem.

“Moje je da se pomolim da sve protekne u miru a sa sveštenstvom ću dogovoriti gde ćemo se pomoliti”, kazao je Joanikije

Episkop je kazao da nikoga ne sprečava da iskaže slobodnu volju i da se on u to ne meša.

Demokratski front pozvao je vernike i građane koji su potpisali peticiju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori da dođu danas ispred Skupštine u 11 časova i da za to imaju blagoslov patrijarha Irineja.

 

Patrijarh Irinej podržao lidere DF u odbrani SPC

 

Patrijarh srpski Irinej blagoslovio je lidere Demokratskog fronta iz Crne Gore da se na svakom mestu i u svakoj prilici bore i ne odustanu od odbrane Srpske Pravoslavne Crkve, saopšteno je iz SPC.

Foto: TANJUG/ MARIJA PETROVIC

Patrijarh je, kako je navedeno u saopštenju SPC, juče 25. decembra u Patrijaršiji u Beogradu primio predsednika Nove srpske demokratije Andriju Mandića i predsednika Demokratske narodne partije Milana Kneževića, koji su ga, kako je ranije preneo crnogorski portal IN4S informisali o dramatičnoj situaciji zbog najavljenog usvajanja Predloga zakona o slobodi veroispovijesti i otimanja imovine jedine kanonski priznate pravoslavne crkve.

Poslanički klub Demokratskog fronta uputio je juče putem Fejsbuka poziv vernicima SPC da se danas okupe ispred Skupštine Crne Gore, pozivajući se na blagoslov patrijarha Irineja kako bi “braniti svoje svetinje pred Skupštinom Crne Gore”

Okupljanje vernika je vlast zabranila i blokirala prilaze parlamentu, a uočio početka sednice, mitropolit Amfilohije uputio je otvoreno pismo državnom vrhu Crne Gore i svim poslanicima, kojim ih pozvao da ne glasaju za Zakon o slobodi veroispovesti, ali pozvao i vernike na mir i bratsku slogu.

 

Amfilohije pozvao Ðukanovića da odustane od zakona topuza

 

Mitropolit crnogorsko-primorski ponovo je pozvao vernike i sve građane Crne Gore na mir, a, kako je naveo, druga Mila Ðukanovića, predsednika Crne Gore, da odustane od “zakona topuza”.

U saopštenju MCP dostavljenom Tanjugu, mitropolit Amfilohije ističe da nisu uslišeni glasovi naroda, svetih i Božji, od predstavnika sadašnje države na čelu sa, kako je naveo, drugom Milom Ðukanovićem”, a koji su protiv usvajanja predloženog zakona o slobodi veroispovesti.

Foto: AP/Risto Bozovic

Za mitropolita Ðukanović je, kaže, “glavna ličnost svega što se danas događa u Crnoj Gori”.

“Zaboravio je, očevidno, onu reč Božju, reč Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca koja glasi: Kome zakon leži u topuzu tragovi mu smrde nečoveštvom. Drug Ðukanović je nastavio politiku topuza koja je započeta 1941. godine, a nastavljena 1945. godine”, naveo je mitropolit.

On je pozvao sve Crnogorce, sve ljude koji žive u Crnoj Gori, bez obzira kakvoj oni ideologiji, patriji pripadali, na mir, na bratsku slogu, na ljubav, jer je to jedino što je, kako kaže, u ovom trenutku potrebno.

“A u isto vreme da pozovem druga Ðukanovića da odustane od zakona topuza, od tog bezakonja koje bi danas trebalo da se izglasava u Skupštini Crne Gore. Jer, treba da ima u vidu da je upravo to razlog onoga što se danas, protivno mome blagoslovu, događa u Crnoj Gori. On je glavni uzročnik toga što se danas događa u Crnoj Gori. On, sa svojom politikom i ideologijom titoističko-boljševičkom, izazvao je pravedni gnjev naroda”, naveo je mitropolit.

Ovo je, naveo je, poziv “drugu Ðukanoviću i svima koji su spremni da potpisuju to bezakonje da se makar u poslednjem trenutku otrezne, da odustanu od toga zločina, od toga dela koje izaziva prokletstvo nad Crnom Gorom, nad svima žiteljima Crne Gore”.

To je, ističe mitropolit, jedini normalni put, jer ovo što se danas događa u Crnoj Gori, događa se pred licem čitave Evrope.

 

Poslanici reaguju zbog blokade, Amfilohije poziva na mir

 

Poslanici opozicije u crnogorskoj skupštini danas su burno reagovali na početku sednice na čijem je dnevnom redu Predlog zakona o slobodi veroispovesti zbog velikog broja policajaca na ulicama i blokade centra Podgorice, ocenjujući da se ništa slično nije dogodilo ranije.

Poslanici su na početku sednice pitali da li su i drugim gradovima u svetu, na primer Hong Kongu ili Parizu nezadovoljni građani najavljivali unapred blokade, te ukazali da su morali da prođu kroz “lavirinte” da bi došli na zasedanje.

Čule su se i ocene da se građani Crne Gore osećaju nebezbedno, a pojedini su čak rekli da “preziru ovakvu Crnu Goru”.

U međuvremenu se oglasio mitropolit crnogorsko-primorski Amfiloghije koji je pozvao Crnogorce, sve ljude koji žive u Crnoj Gori, bez obzira kojoj partiji pripadaju, kako se nacionalno osećaju “na mir, na bratsku slogu, na ljubav, jer je to jedino što je u ovom trenutku potrebno svima”.

Centralne ulice u Podgorici su i dalje zatvorene za saobraćaj, a u toku je sednica na kojoj će se raspravljati o Predlogu zakona o slobodi veroisposvesti.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar