Počelo je: Da li će Harvi Vajnstin dobiti doživotnu kaznu zatvora (FOTO)

Ispred sudnice okupilo se oko 15 žena, među kojima Rosana Arket u Rouz Makgauan, koje tvrde da su silovane

suđenje
Tanjug/AP/Mark Lennihan

Suđenje američkom filmskom producentu Harviju Vajnstinu optuženom za seksualno zlostavljanje i napade počelo je danas u Njujorku.

Nekad jedan od najmoćnijih ljudi u Holivudu, Vajnstin (67) se izjasnio da nije kriv za optužbe za silovanje dve žene u Nujorku. On se suočava sa doživotnom kaznom zatvora ako bude osuđen za najozbiljniju optužbu za seksualni napad, prenosi AP.

Foto: Tanjug / AP Photo/Seth Wenig

Jedna od žena koja je Vajnstina optužila za napad, bivša astistentkinja produkcije Mimi Halej, rekla je da ju je Vajnstin seksualno napastvovao 2006. godine. Tužioci tvrde da je drugu ženu Vajnstin silovao, ali ona nije javno identifikovana 2013.

Vajnstin je došao na sud na vreme, a oko 15 žena okupilo se ispred sudnice, među njima i američke glumice Rosana Arket i Rouz Makgauan, koje tvrde da ih je Vajnstin seksualno napao. Dve glumice su održale konferenciju za štampu zahtevajući da on bude osuđen.

 


“Nalazimo se na početku nove godine i nove decenije, prošlo je vreme seksualnog uznemiravanja na svim radnim mestima, rekla je Arket. Pošlo je vreme sveprožimajuće kulture tišine koja je omogućila postojanje zlostavljača poput Vajnstina”, kazala je Arket.

 

Foto: Tanjug/AP/Mark Lennihan

Skandal s Vajnstinom izbio je početkom oktobra 2017. godine kada je Njujork tajms prvi put pomenuo optužbe na njegov račun. Kasnije je oko 80 žena, među kojima i glumice Gvinet Paltrou, Andželina Džoli i Lea Sejdu, optužilo holivudskog producenta za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

 
Suđenje Vajnstinu (67) koji je rekao da će dokazati da nije kriv, treba da traje šest nedelja.

Vajnstin se brani sa slobode, a optužen je po šest tačaka optužnice za silovanje, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.
Te optužbe su pokrenule talas tvrdnji o seksualnom uznemiravanju i napadima holivudskih moćnika, političara i drugih uticajnih ljudi, kao i pokret “I ja” (MeToo) u kome su stotine žena javno optužile moćne ljude u poslovnom svetu, vladi i svetu zabave za uznemiravanje.

 

 

Vajnstinov kolega ipak ima malo drugačije mišeljenje: Izjava Terija Gilijama da je “crnkinja u tranziciji” izazvala lavinu komentara

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar