Gutereš apeluje da se izbegne rat u Persijskom zalivu

Generalni sekretar će nastaviti aktivan angažman sa relevantnim akterima

Iran
Tanjug/AP Photo/Khalid Mohammed

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na dodatne napore kako bi se sprečio rat u Persijskom zalivu, izjavio je danas njegov portparol Stefan Dujaric.

“Sa svoje strane generalni sekretar će nastaviti aktivan angažman sa relevantnim akterima”, naglasio je Dujaric, a preneo je TAS S.

“Naša zajednička dužnost je da uložimo sve napore da izbegnemo rat u zalivu koji svet ne može sebi da dozvoli”, naglasio je Dujaric.

 

Lavrov: Putin i Erdogan osudili akcije SAD u Iraku

 

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan osudili su američke akcije preduzete protiv iranskih državljana u Iraku i posebno ubistvo šefa elitne iračke jedinice Revolucionarne garde Kuds, generala Kasima Sulejmanija, izjavio je danas novinarima ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora u Istanbulu.

“Osudili smo situaciju do koje je došlo u Persijskom zalivu kao rezultat pogrešnih i visoko rizičnih akcija Sjedinjenih Američkih Država u Iraku protiv iranskih državljana, uključujući komandanta iranske Revolucionarne garde Sulejmanija”, naglasio je Lavrov, preneo je TAS S.

“U svetlu događaja poslednjih dana, predsednici su izrazili snažnu podršku rešavanju svih pitanja u zoni Persijskog zaljeva i regionu uopšte isključivo mirnim putem u skladu sa međunarodnim pravom”, naglasio je ruski ministar spoljnih poslova.

 

SAD neće dati vizu Zarifu za učešće na sednici SB UN

SAD neće dati vizu šefu iranske diplomatije Mohamedu Džavadu Zarifu, koji je nameravao da kasnije ove sedmice u UN sa zvaničnicima razgovara o američkoj likvidaciji iranskog generala Kasima Sulejmanija.

Kako je sinoć preneo AP, SAD su svoju odluku obrazložile nedostatkom vremena da obrade Zarifov zahtev za vizu.

Zarif je, reagujući na odluku Vašingtona, optužio SAD da time krše sporazum koji imaju sa Ujedinjenim nacijama.

Zarif je, kako prenosi Rojters, potvrdio da neće dobiti vizu kako bi se oglasio u UN.

“Ono što znamo je da je američki državni sekretar Majkl Pompeo u pozivu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu rekao: “Nemamo vremena da izdamo vizu Mohamedu Džavadu Zarifu i nećemo mu izdati vizu”, rekao je Zarif, prenosi iranska poludržavna agencija ISNA.

Zarif je dodao da je Gutereš na to Pompeu poručio da “Iran ima pravo da učestvuje na sednici” Ujedinjenih nacija.

Rojters prenosi da je Zarif učešće na sednici Saveta bezbednosti UN, posvećenoj iranskom nuklearnom programu, najavio pre izbijanja najnovijih tenzija između Vašingtona i Teherana zbog napada na američku ambasadu u Iranu i ubistva Sulejmanija.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar