Sinod Ruske pravoslavne crkve poslao poruku svim pomesnim crkvama o stanju u Crnoj Gori

U poslanici Sinod poziva vlasti Crne Gore da revidiraju politiku koju vode

Mokva
Pixabay

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) pozvao je danas sve pomesne crkve da podrže kanonsku Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, navodi se u poslanici patrijarha i sinoda objavljenoj na sajtu Moskovske patrijaršije.

“Obraćamo se svim pomesnim pravoslavnim crkvama da podrže kanonsku crkvu u Crnoj Gori. Opasnost koja se nadvila nad njom niko od nas ne treba da shvati kao daleku ili tuđu. Ono što danas pokušavaju da nametnu vernicima u Crnoj Gori sutra može snaći svaku crkvu“, navodi se u poslanici.

Arhijereji Ruske pravoslavne crkve nazvali su zakon o slobodi veroispovesti, koji je usvojen u Crnoj Gori, “činom podrške raskola slabljenjem kanonske Crkve i pokušajem da se ona stavi u ponižavajuću i opasnu zavisnost od države – tim pre nepravednu, jer je Crna Gora sekularna država“, prenosi Sputnjik.

U poslanici se dodaje da vlasti Crne Gore “samovoljno i ilegalno upadajući u oblast kanonskog prava” negiraju očigledan i lako dokaziv kontinuitet kanonske Crkve, insistirajući na njenoj preregistraciji, “čime se Crkva stvlja van pravnog okvira i postavlja pod udar agresivnog nacionalizma“.

Sinod RPC je takođe apelovao na svetsku zajednicu da spreči kršenje prava verskih zajednica u Crnoj Gori uz ocenu da se “očigledno ovim zakonodavnim aktom ignoriše volja značajnog dela stanovništva u zemlji”.

U poslanici Sinod poziva vlasti Crne Gore da revidiraju politiku koju vode, “da se saberu i umesto mitskih ‘velikosrpskih šovinista’ u pravoslavnim vernicima vide svoje dedove, očeve i majke, braću, sestre i decu“.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar