Predsednik Vučić se obratio javnosti: “Sada je jasno da u Crnu Goru neću ići” (VIDEO)

Obraćanje javnosti nakog sastanka sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim, gospodinom Irinejom

Aleksandar Vučić
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti nakon jutrašnjeg susreta sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim, gospodinom Irinejom.

Vučić je s patrijarhom razgovarao o situaciji u Crnoj Gori nastaloj posle usvajanja u toj zemlji spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Predsednik Srbije rekao je tokom prethodnih dana da nema pravo da se meša na direktan način na nešto što se događa u drugoj zemlji, ali je istakao da je Srpska pravoslavna crkva jedina kanonski priznata crkva. 

Nakon što predsednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica širom Crne Gore buknuli su protesti tokom kojih je došlo do sukoba naroda i policije.

Predsednik Vučić izjavio je da je u dva navrata razgovarao sa patrijarhom srpskim Irinejem o svim važnim pitanjima, a posebno o situaciji u regionu, naročito o svemu što se zbivalo posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, i to ne zato što je bilo ko imao želju da se meša u stvari druge države, već zato što su direktno pogođeni interesi srpskog naroda.

Foto: FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Rekao je da su o srpskom narodu u Crnoj Gori govorili jer se ne stidimo više da govorimo o srpskom narodu.

“Ima mnogo onih koji će da govore da to u Crnoj Gori nije samo protiv srpskog nanrod i da nema potrebe da se srpski narod izdavaja od drugih, da ne mora u krštenici da pise obavezno da ste srpske nacionalnosti”, rekao je Vučić.

“Smatrali smo, i ja kao predsednik, da je od vitalnog interesa Srbije da, pre svega, čuvamo opstanak našeg naroda u Crnoj Gori i da je veoma važno da na žestoku kampanju asimilacije Srba odgovirmo odgornošću, ozbiljnošću i pristojnošću, kao i posvećenim radom na tome da očuvamo snagu srpskog korupsa u Crnoj Gori, ne ugrožavajući državno pravni status Crne Gore”, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije odlučio je i da na Badnji dan, ipak, ne ode među Srbe na sever Crne Gore.

Tu odluku Vučić je saopštio ističući da nije želeo da daje alibi crnogorskom režimu da je to napad na nezavisnost i ustavni poredak te zemlje.

Zahvalio je desetinama vernika, predsednicima opština i predstavnicima srpskih političkih partija, koji su podržali njegov dolazak.

“Mislio sam da je normalna, uobičajena stvar, a onda sam shvatio, po reakcijama iz nekih kabienta u Crnoj Gori da to što bih privatno došao, bez političkih govora, bez ičega, samo da dođem u svoju crkvu… da to nije po volji crnogorskom režimu”, rekao je Vučić.

Dodao je i da se zapitao da li je moguće da njegova privatna poseta jednom hramu može to da izazove.

Vučić je pozvao građane Srbije da uvek na dostojanstven način izražavaju svoj politički sud, uz poštovanje prema drugim državama i Crnoj Gori, kao i uz poštovanje Srba u Crnoj Gori, i drugih građana te zemlje, koji su, kako je rekao, takođe srpski prijatelji i braća.

“Čuvaću sprsko jedinstvo i u Crnoj Gori i svuda gde Srbi žive i neću dozvoliti da srpski narod bude vreća za udaranje”, naglasio je Vučić i dodao da sada crnogorske vlasti imaju priliku da “sravne” sa zemljom božične litije i pobune.

Kako je kazao, da je išao u državničku posetu u Crnoj Gori, onda bi neki rekli da Vučić nema problema sa spornim zakonom i da podržava režim u toj zemlji, a, kako kaže, kada bi rekao da ide da podrži srpski narod, onda bi rekli da je otišao da podriva režim Mila Ðukanovića.

Predsednik se javnosti obraća u zgradi Generalnog sekretarijata Republike Srbije:

Izvor: Tanjug, Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar