Beseda Bikovića: Previše je skupa bila istorija srpskog naroda, da bismo je tek tako predali (VIDEO)

Dajući živote za slobodu i istinu, borci Srpske dali su doprinos vaskrsenju srpskog naroda i taj podvig obavezuje na jedinstvo, rekao je Biković

Miloš Biković
Youtube printscreen

Poznati glumac i producent Miloš Biković imao je čast da održi besedu na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

Na početku besede on je rekao da govori iz perspektive mladog čoveka čije se sutra danas kuje, koji je iz zemlje otišao, ali se u istu vratio da bi dao doprinos razvoju srpske kulture, ne zato što ona ne može bez njega, već ne može on bez nje. “Bez srpske kulture, Nemanjićkog zaveštanja, kosovskog zaveta, istorije, ja sam niko”, rekao je Biković

On je istakao da su borci Republike Srpske učinili podvig dajući svoje živote za slobodu i istinu i doprineli vaskrsenju celog srpskog naroda.

Biković je istakao da taj podvig obavezuje srpski narod na jedinstvo, te danas sa Srbima iz Republike Srpske slave ne samo Srbi iz Beograda, Novog Sada, Vršca, Niša, nego i iz Moskve, Čikaga, Beča, Sidneje i svih drugih mjesta u kojima žive.

“Braneći Srpsku, vi ste branili srpstvo, a braneći Kosovo i Metohiju, te Srpsku crkvu u Crnoj Gori ne branimo crkvena zdanja, nego svoj integritet, pravo na život, branimo svoj duh”, rekao je Biković.

On je rekao i da je skupa bila istorija srpskog naroda, da bi se sada tek tako predala i tek tako zaboravila.

“Biti Srbin nikada nije bilo lako, a danas je kao nikada do sada jasno da se srpski narod nalazi na braniku pravoslavlja”, rekao je Biković.

Prema njegovim rečima, snagu da stoji na braniku pravoslavlja, srpskom narodu daje duh svetosavlja, koji se osim liturgijom neguje i kulturom.

“Kada napustimo duh svetosavlja, mi se gušimo u dekadenciji i primitivizmu i korupciji. Bez tog duha, negovanog duhovnošću i kulturom, mi kao i da ne ličimo na Srbe. Taj duh nije rezervisan samo za pravoslavne Srbe, nego i za našu braću muslimane, katolike i Jevreje, kao i za sve one koji u miru i ljubavi žele sa nama komad neba”, rekao je Biković.

On je istakao značaj održavanja sećanja na život i rad Svetog Save, koji je, kao i mnogi mladi danas koji odlaze iz svoje zemlje u potrazi za znanjem ili materijalnim statusom, otišao iz Srbije u Svetu Goru, ali se uvek vraćao u otačastvo, izdižući Srpsku crkvu na viši nivo, dok joj nije obezbedio i samostalnost.

Biković je napomenuo da danas svetosavski duh osvetljava otačastvo koje Srbi nose sa sobom u svim seobama i odlascima, da bi ga sačuvali i da bi mu se mogli vraćati, te obnavljati i njega i sebe.

“Ugrađen je taj duh i u temelje Republike Srpske, jer svetosavlje je uporište našeg identiteta”, rekao je Biković.

On je napomenuo da Srbi rasejani po svetu mogu da budu velika pretnja za opstanak srpskog naroda, ali i njegova snaga.

“Ako razvijemo platformu i omogućimo tim ljudima da doprinesu svojoj zemlji, te da u njima razvijemo stvaralački i državotvorni duh, upravo to može biti naša prednost u njihovom odlasku. Ono što treba da im pružimo je duševna hrana – kultura”, rekao je Biković.

Svečana akademija povodom Dana Republike i 28. rođendana Srpske, čiji je ovogodišnji slogan “Za sva vremena”, održava se u banjalučkoj Sportskoj dvorani “Borik”.

Svečanoj akademiji prisustvuju predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Akademiji prisustvuju i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Svečanoj akademiji prisustvuju ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, te delegacija Srpske liste sa Kosova i Metohije predvođena predsjednikom Goranom Rakićem.

Među prisutnima su i predstavnici Republike Srpske na nivou BiH, lideri političkih partija, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, diplomatskog kora, te zvanice iz javnog, društvenog i političkog života.

 

Izvor: Nezavisne, Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar