Đukanović: Crna Gora privržena regionalnim inicijativama

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je u Tirani da će u narednom periodu učestvovati u razgovorima u okviru inicijative "Mini-Šengen“

Aleksandar Vucic
Tanjug/AP/Hektor Pustina

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović izjavio je danas u Tirani da je Crna Gora posvećena regionalnim inicijativama i da će u narednom periodu učestvovati u razgovorima u okviru inicijative “Mini-Šengen“ i doprinositi da region Zapadnog Balkana u što bližoj budućnosti ostvari svoju evropsku integraciju.

Ðukanović je, na konferenciji za štampu posle sastanka lidera Zapadnog Balkana u okviru inicijative za uklanjanje prepreka za slobodan protok roba, usluga, kapitala i ljudi, podsetio da je Crna Gora punopravna članica 27 regionalnih inicijativa, a da trenutno predsedava u šest.

“To znači da snažno verujemo da su regionalne inicijative odlična prilika da jačamo poverenje i na temelju toga ostvarujemo saradnju koja će doprineti razvoju regiona u celini“, rekao je Ðukanović.

On je zahvalio domaćinu, premijeru Albanije Ediju Rami, što ga je pozvao na sastanak, na kojem je, kako je preneo, sastavni deo svih razmišljanja bila inkluzivnost i mogućnost da se inicijativi pridruže svi koji to žele i veruju da će ona doneti nešto dobro.

Podvukao je da su regionalne inicijative odlična prilika da zemlje snaže svoje kapacitete saradnje za pridruživanje većim celinama.

Ðukanović je kazao da je premijer Rama tokom radnog dela razgovora pomenuo mogućnost da Crna Gora bude neko ko bi bio domaćin nekog sledeće sastanka.

“Želim da potvrdim da smo spremni, jer verujemo da treba negovati dijalog na svaku važnu temu i pokušati kroz taj dijalog da svako pronađe svoj interes. Veoma je važno da ono što pokreće inciijativa ”mini-Šengen” dovedemo u sklad s drugim regionalnim incijiativama“, istakao je predsednik Crne Gore.

Ukazao je da ova inicijativa treba da znači unapređenje i implementaciju sloboda o kojima je i ranije govoreno, jer će to značiti nove razvojne šanse.

“Svaka od naših zemalja želi da bude deo EU, ali i svaka želi da evropeizuje svoje društvo i da ljudima u našem regionu obezbedimo da budu deo evropskih vrednosti. To je primarna ordgovornost svih naših vlada. Sve inicijative su neuporedivo smislenije kada znamo da vode ka ostvarenju standarda koji će prokrčiti put ka članstvu u EU“, podvukao je Ðukanović.

U svom obraćanju on se osvrnuo i na posetu Draču prenevši da su četvorica državnika danas, nažalost, svedočili o posledicama koje je prirodna katastrofa donela Albaniji i njenim građanima.

“Ovo je prilika da ponovim punu i trajnu solidarnost, dobro susedstvo i prijateljstvo Crne Gore sa Albanijom, ali i svim drugim zemljama koje se nađu u takvoj situaciji. Crna Gora je prošla kroz takvi situaciju i uživala je solidarnost i pomoć. Ostajemo trajno privrženi i solidarni sa Albanijom i naporima koje vlada ulaže u sanaciju ozbiljnih posledica koje je zemljotres doneo“, zaključio je Ðukanović.

 

Iza inicijative ne vidim ideju zamene za EU

 

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović rekao je da u okviru dijaloga o takozvanom “mini-Šengenu” ne prepoznaje u bilo čijem ucešću u tom dijalogu ideju da se EU zameni nekom drugom unijom. 

“Kad bi se to pojavilo, naš odgovor bio bio, ”ne i hvala””, rekao je Ðukanović odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji posle sastanka sa još trojicom lidera sa Zapadnog Balkana u Tirani.

Ponovio je da je cilj njegove zemlje da bude članica EU, da ne vidi nikakvu zamenu za to i da podržava sve regionalne inicijative koje vode ka tom cilju.

 

Ðukanović je podsetio da Crna Gora sedam godina pregovara sa EU, da je ništa ne koleba u tom procesu, da joj nije potrebna zamena za taj put, te ponovio da podržava sve regionalne inicijative koje je približavaju tom putu. 

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da inicijativa predstavlja ubrzanje članstva u EU, jer će ubrzati i otkloniti nestrpljenje gradajana za što skorije članstvu u EU.

“Mi to možemo da uradimo samo kroz saradnju, a vidimo dosta prostora pred nama i smatramo da bi trebalo da ga iskoristimo. Naša je obaveza da radimo za građane, kompanije, da možemo da obezbedimo bolji standard”, rekao je Zaev.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar