Burno na protestima u Parizu: Policija se sukobila sa demonstrantima, upotrebljen suzavac (FOTO)

Sindikati planiraju glavnu akciju za 9. januar

Pariz

Tanjug/AP Photo/Mićel Euler

U Parizu je i u subotu održan protest protiv planova francuske vlade o reformi penzija, a demonstranti su se na pojedinim mestima sukobili s policijom koja je upotrebila suzavac.

Protestu nekoliko hiljada demonstranata koji su se okupili 24. dan za redom, danas su se pridružili pripadnici pokreta “Žuti prsluci”.

Policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante u blizini popularnih turističkih lokacija kao što su Muzej savremene umetnosti, Centar Pompidu, gde su neki demonstranti pokušali da podignu barikade i zapale vatru, a demolirali su i jedno autobusko stajalište.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mićel Euler

Sukobi su izbili i na drugim lokacijama. Rojters prenosi da je Žerom Rodriges, jedan od lidera “Žutih prsluka”, pogođen u oko, mada nije sasvim jasno kako je zadobio povredu.

Rodriges je već početkom godine tokom drugog protesta zadobio povredu istog oka.

Tokom protesta, koji je krenuo od železničke stanice Gar di Nor, do Šatlea u centralnom Parizu, pojedinci su nosili maske i palili građevinski materijal duž rute, prenosi AP.

Predsednik Emanuel Makron želi da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine i da isključi 42 specijalne kategorije za penzione povlastice, pre svega za zaposlene u železnici i gradskom prevozu, podseća agencija.

Štrajkovi su poremetili saobraćaj u Francuskoj i šire, što se posebno osetilo tokom praznika.

Premijer Eduar Filip planira da nastavi razgovore sa sindikatima i nakon odmora.

Sindikati planiraju glavnu akciju za 9. januar.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mićel Euler

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar