Danas je Svetski dan deteta: Interesi dece treba da budu iznad svih drugih!

U Srbiji se danas, ali i širom sveta, obeležava Svetski dan deteta, uz podsećanje na neophodnost ostvarivanja prava dece.

 

Ovaj dan se obeležava s ciljem da se skrene pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. godine u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a pet godina kasnije usvojena je i Deklaracija o pravima deteta.

Generalna skupština UN usvojila je 20. novembra 1989. godine Konvenciju o pravima deteta, prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom.

Konvenciju su ratifikovale 193 države, a njeni osnovni principi su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

Sva deca imaju prava iz ove Konvencije, bez obzira na to ko su, gde žive, šta im roditelji rade, da li su siromašni ili bogati, kojim jezikom govore, kojoj religiji ili kulturi pripadaju, da li imaju neku smetnju ili invaliditet.

Ipak, uprkos odredbama Konvencije i napretku koji je postignut, statistika pokazuje da se deca i dalje suočavaju sa velikim izazovima.

Najveći od svih jeste siromaštvo koje prouzrokuje i druge probleme sa kojima deca u 21. veku ne bi trebalo da se suočavaju.

Izvor: Nedefinisan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar