Vrhunski sarkazam ili aktivizam: Hoakin Finiks najavio da neće menjati odelo na dodelama nagrada

Ideji da nosi isto odelo aplaudirala je i Stela Makartni, koja je tu njegovu odeću dizajnirala

Hoakin Finiks
Tanjug/AP/ Jordan Strauss/Invision

Tek što se čaršija usplahirila jer je poprilično pijan došao da preuzme Zlatni globus za svoju ulogu Džokera u istoimenom filmu, pa mu se omakla ružna reč u toku govora minimum deset puta, Hoakin Finiks je opet zadobio opšte simpatije jer je objavio da će da nosi isto odelo za svaku narednu dodelu nagrada.

 

 

Ideju da isto odelo obuče na svim dodelama nagrada u toku ove godine naveo je kao svoj doprinos aktivizmu i borbi protiv klimatskih promena. Stela Makartni, dizajnerka čiji je model odela nosio gumac na dodeli Zlatnih globusa, oduševljeno je prihvatila tu njegovu odluku i dala mu svoju podršku na Twitteru uz reči: 

“Ovaj čovek je pobednik … koji nosi prilagođenu Stelu jer je odlučan da se pita za budućnost planete”, objasnila je ona. “Takođe je odabrao da nosi taj isti sako tokom čitave sezone nagrada kako bi smanjio otpad. Ponosna sam što udružujem snage sa tobom”, napisala je.

 


 

Finiks je inače vegan i dugogodišnji aktivista za prava životinja, a Stela Makartni je dugo vremena prisutna u ekološkom aktivizmu i zagovornik održive mode, ali i veoma protiv upotrebe krzna i kože.

U toriji sve to zvuči zaista bajno, ali mi se pitamo šta bi bilo kada bi svi ljudi, koji su kupci modela britanske dizajnerke, odlučili da budu “ekološki osvešćeni” pa prestali na recimo godinu dana da kupuju njene modele – da li bi i dalje tako zdušno bila oduševljena aktivizom, i gde je uopšte ta linija koja razdvaja parole i slogane “mi smo protiv” od realnosti koja nas okružuje. Gde je granica između teorije o aktivizmu i prakse koja realno utiče na nešto a nije samo puka glasna izjava koja neće ama baš ništa promeniti na svetu, a kamoli doprineti ekološkom opstanku planete?

 

I. V.

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar